Top Gun Day
Top Gun Day

Top Gun Day: 10 dingen die je niet (meer) wist over de film

Waar denk je aan bij de film Top Gun? Een jonge Tom Cruise en Val Kilmer. De poster die aan je muur hing boven je bed? Maar hoeveel weet jij eigenlijk nog van de filmkraker in de jaren ’80. Speciaal voor Top Gun Day hebben we een aantal feiten over de film opgeduikeld die je nog niet wist. Of vergeten was.

1) De film is ruim 30 (!!) jaar oud.

Op 4 september 1986 ging de film Top Gun in première. En, hou je vast, dit is dit jaar 32 jaar geleden. Laat dit heel even bezinken.

Tom Cruise Film GIF - Find & Share on GIPHY

2) Top Gun 2 was er bijna..

Het script van Top Gun 2 was helemaal af. De film zou gaan over Maverick die als instructeur werkte op de Top Gun Academy. Hij zou daar een vrouwelijke piloot leren kennen die hem deed denken aan zijn eigen lestijd bij de Academy. Helaas werd de sequal afgeblazen omdat de film toentertijd  te veel zou kosten.

MAAR… op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw scenario van Top Gun 2. Val Kilmer en Tom Cruise hebben al bevestigd dat ze in deze vervolgfilm gaan spelen. De producer is Jerry Bruckheimer. Het is nog niet bekend wanneer verwacht wordt wanneer deze film in première gaat.

Excited Tom Cruise GIF by Top Gun - Find & Share on GIPHY

3) Meer liefde

De liftscène werd op het laatste moment toegevoegd aan de film. Het testpubliek wilde meer liefde zien tussen de personages Maverick en Charlie. Kelly McGillis had in de tussentijd al haar haar geknipt en geverfd, vandaar dat ze een petje draagt tijdens deze scene.

© 1986 Paramount Pictures

Dat de liefde tussen de twee spelers niet overtuigend overkwam bij het testpubliek was geen verrassing. Tom Cruise en Kelly McGillis konden niet goed met elkaar overweg.

4) I feel the need..

Kan jij deze klassieke quote van Maverick afmaken?

5) De echte naam van Goose.

De echte naam van Goose wordt niet genoemd in de film. Mocht je afvragen wat zijn naam is: Nick Bradshaw.

Volg Girls in Film ook op Facebook en Instagram.

6) Planes

In de film Planes zit een kleine verwijzing naar Top Gun. Zo hebben Val Kilmer en Anthony Edwards stemmen ingesproken voor de karakters van de animatiefilm.

7) Academy Awards

In 1987 was Top Gun genomineerd voor vier Oscars, namelijk; Best Editing, Best Sound, Best Sounds Effects Editing en Best Original Song. Uiteindelijk won de film in de categorie Best Original Song met het liedje ‘Take My Breath Away’ van de band Berlin.

8) ‘No, thank you!’

Wat hebben Bryan Adams en Matthew Modine gemeen met elkaar? Ze hebben beide vriendelijk bedankt voor hun medewerking voor de film. Matthew Modine had eigenlijk de hoofdrol in deze film, maar weigerde omdat hij het niet eens was met vergelijken met de Koude Oorlog.

Er werd aan Bryan Adams  gevraagd of zijn liedje ‘Only The Strong Survive’ de soundtrack wilde zijn voor de film. Maar hij wilde niet omdat hij vond dat Top Gun de oorlog verheerlijkte en wilde hier niet meer geassocieerd worden.

9) Ray Bans, witte t-shirs en leren jassen.

De makers van de film merkte dat Top Gun echt een hit werd toen er verschillende kenmerken ineens in de mode raakte. Denk aan de Ray Ban zonnebrillen (die zie je nu nog frequent) en de combinatie van witte t-shirs met een leer jasje.

Top Gun Wingwoman GIF - Find & Share on GIPHY

10) Kansas City BBQ

In de film zit een scene waarin Maverick en de jongens met de dames naar bar gaan. Deze bar bestaat nog steeds. Mocht je ooit in San Diego zijn, aan de Harbor Drive zit de Kansas City BBQ. Helaas is door een brand in 2008 veel herkenbare kenmerken uit de scene verloren gegaan, maar de piano staat er nog steeds en er worden Top Gun T-shirts verkocht.

© 1986 Paramount Pictures

Top Gun bekijk je op Videoland of bestel je bij oa bol.com. Fijne Top Gun Day!

Afbeelding boven artikel: Tom Cruise in Top Gun (1986) © 1986 – Paramount Pictures

Lees verder