<i>Tulip Fever</i>: een mooi plaatje van Amsterdam in de 17e eeuw

Tulip Fever: een mooi plaatje van Amsterdam in de 17e eeuw

Vanaf deze week draait de film Tulip Fever in de Nederlandse bioscopen. Regisseur Justin Chadwick waagt zich na The Other Boleyn Girl wederom aan een kostuumdrama, dit keer met met een oer-Hollands thema: Tulpen.

Waar gaat Tulip Fever over?

Een verhaal over ware liefde dat zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos (Dane DeHaan) opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd.  Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten.

Een langzame start

De film is gebaseerd op de bestseller van Deborah Moggach uit 1999. Vrijwel direct werden de rechten van het boek verkocht voor een film. In 2004 waren er zelfs al plannen met Jude Law en Keira Knightley in de hoofdrollen. Toch zou het nog veertien jaar duren voordat de film gedraaid zou worden met de huidige cast. Op dat moment was hoofdrolspeler Alicia Vikander nog vrij onbekend, maar won in het jaar daarna haar Oscar. Zij is inmiddels natuurlijk een bekende naam in Hollywood maar in de tijd dat ze gecast werd nog niet zo een gevestigde naam. Dane DeHaan en Cara Delevigne zijn sinds de draaiperiode ook bekender geworden. Ze waren recentelijk al samen te zien op het grote witte doek in de hoofdrollen in de science fiction film Valerian and the City of a Thousand Planets.

Amsterdam?

Het romantische verhaal speelt zich dus af in ‘ons’ Amsterdam in de zeventiende eeuw. Ondanks dat gegeven is niets in Nederland gedraaid overigens. De film is voornamelijk opgenomen in Cobham, Tilbury, Holkham en de Pinewood Studio’s in Engeland.  De makers hebben erg hun best gedaan op de look en feel, wat een aantal schilderachtige taferelen oplevert zoals onderstaande still. Toch vond ik het op de een of andere manier wel merkbaar dat de opnames niet echt in Amsterdam hebben plaatsgevonden.

Wat zeggen de recensies?

Het is dus een mooi beeld, dit decor waar het verboden liefdesverhaal zich afspeelt. Maar dat verhaal, daar is helaas het een en ander op aan te merken. De recensies geven dit ook aan. Zo schreef het Parool “fraai is het dynamische beeld van het Amsterdamse leven in de 17de eeuw” maar “Tulip Fever wordt nooit de verzengende liefdesfilm die het wil zijn.” De Volkskrant spreekt zelfs van “soapachtige romantiek die maar niet tot leven komt.” Filmtotaal heeft het over: “Tulip Fever mist subtiliteit, bevat louter zielloze personages en is zodanig opgeknipt en door elkaar gehusseld dat hij nooit lekker uit de verf komt.”

Voor een film met een romantisch liefdesverhaal ben ik persoonlijk altijd wel in. Helemaal met een historisch tintje. Door de verschillende gebeurtenissen bleef het verhaal mij toch wel verrassen. Van alle kanten wordt het steeds moeilijker gemaakt dat de affaire stand houdt. Maar Tulip Fever biedt dus met name een prachtig plaatje van Amsterdam in de 17e eeuw.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Tulip Fever is vanaf 31 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Afbeelding boven artikel: Alicia Vikander and Dane DeHaan in Tulip Fever. (2017)

Lees verder