Tulipani: Hollandse nuchterheid en Italiaanse passie #FilmUitgelicht

Het Nederlands Film Festival opende de 37e editie met de door Mike van Diem (Karakter) geregisseerde Tulipani: liefde, eer en een fiets. Eerder deze maand was de wereldpremière van de film op het Toronto International Filmfestival. Half oktober is de film ook te zien tijdens de 53e editie van Chicago Film Festival. Maar woensdag 20 september was de feestelijke Nederlandse première van deze film in de Stadsschouwburg Utrecht in aanwezigheid van iedereen die ertoe doet in de Nederlandse filmindustrie.

Internationaal karakter

Regisseur van Tulipani is Mike van Diem. Die twee Oscars achter zijn naam heeft staan (Alaska – in 1990, Karakter – in 1998). Tussen Karakter en Tulipani maakte hij De Surprise (2015). Aanvankelijk zou Marleen Gorris (Antonia) de regie op zich nemen. Zij moest twee dagen nadat de opnames waren begonnen, stoppen vanwege een burn out. De stekker werd uit het project getrokken. Twee maanden later werd Mike van Diem aangetrokken die vervolgens vier weken had om aan het script zijn eigen draai te geven.

Hoofdrolspelers zijn Gouden Kalf-winnaar Gijs Naber (Penoza, De Heineken ontvoering), Anneke Sluiters (Wiplala, In Jouw Naam) en de Italiaan Giancarlo Giannini (Casino Royale, Quantum of Solace). Verder spelen internationale acteurs als Ksenia Solo (Black Swan), Donatella Finocchiaro en Lidia Vitale in de film.

Waar gaat de film over?

Tulipani speelt zich af na de Watersnoodramp van 1953. We volgen een Zeeuwse boer die genoeg heeft van de natte lage landen. De boer besluit daarom naar het zuiden van Italië te fietsen. Daar aangekomen weet hij tulpen te kweken en groeit hij uit tot een legende. Dertig jaar later probeert een politie-inspecteur uit Italië te achterhalen wat er echt gebeurde.

Wat zeggen de recensies?

De recensies lopen nogal uiteen. Zo vindt Cinemagazine: ‘Wat ontvouwt is een uiterst sympathiek, geweldig in beeld gebracht liefdessprookje. Toch komt de vertelling niet helemaal uit de verf. En de eigenzinnigheid is lofwaardig, toch kan het niet voorkomen dat ‘Tulipani’ soms wat uit de bocht vliegt in kluchtigheid en gebrek aan overtuiging.’

Filmtotaal is positiever (4,5 ster): “Voor een op papier zo’n complexe aanpak heeft Van Diem het de kijker wonderwel gemakkelijk gemaakt. Gehussel met tijdslijnen maakt het er vaak niet makkelijker op, maar in het geval van dit stamppot-spaghettidrama geeft het juist inzicht in het inwerken van het verleden op het heden.’ En: ‘Met het grotendeels in Italië geschoten Tulipani toont Van Diem aan het nog steeds in de vingers te hebben.’

Tulipani is nu te zien in de bioscoop.

Lees verder