Tully: fantastische Charlize Theron als moeder die het allemaal teveel wordt #GiFkijk

Vanaf 10 mei is de film Tully te zien in de bioscoop. Een film met Charlize Theron in de hoofdrol als Marlo. Het is de derde samenwerking van regisseur Jason Reitman en scenarist Diablo Cody 11 jaar na Juno. En de tweede keer dat ze met Charlize Theron werkten. En succesvol is deze samenwerking zeker!

Marlo (Charlize Theron) heeft altijd alles onder controle gehad, maar nu het gezin een derde kind heeft, wordt het haar allemaal wat teveel. Wanneer Marlo’s rijke broer voorstelt om een nanny te betalen om zich ’s nachts over het kind te ontfermen, lijkt het een voorstel dat ze onmogelijk kan weigeren. De beeldschone Tully (Mackenzie Davis) blijkt bovendien de beste nachtnanny die elke moeder zich kan wensen. Marlo krijgt weer energie om cupcakes te bakken voor school, het huis op te ruimen, en een avond uit de band te springen. Tussen en Marlo en Tully ontstaat een hechte band.

lees verder onder de foto

recensie Tully

Charlize Theron met blubberbuik

Het acteerwerk van Charlize is geweldig. Voor haar rol van Marlo is ze extreem aangekomen. Denk aan het transformatie als ze eerder onderging voor Monster. Verder weg van de vrouw uit de Dior reclames dan dit kan bijna niet. Ze komt al kolvend in beeld met een enorme blubberbuik. Het is alsof je haar bent. Zo dicht kom je bij haar. De montage waarin haar sleur wordt duidelijk gemaakt, maakt dat je echt gek wordt.

Haar man (Ron Livingstone) is ook fantastisch als aanwezig maar toch afwezige ‘ik heb een knetterdrukke baan en jij cheft het thuis wel toch?’ partner. Die aan zijn kids vraagt ‘is mommy okay?’ en ’s avonds graag in bed ligt te gamen met een koptelefoon op. Tegelijkertijd is het tenenkrommend en wil je af en toe tegen het scherm schreeuwen dat hij zijn ogen moet openen.

 

Lees ook ons interview met Charlize Theron: ‘roem interesseert me niet’.

Heerlijke humor

Omdat je weet dat de film van de makers van Juno is, verwacht je lekkere oneliners en grinnikmomenten. En die zijn er dan ook voldoende! Marlo zit vol humor met een zwart randje. Over de veel te dure auto van haar broer zegt ze tegen haar dochter: ‘niet te dichtbij komen, die auto’s vliegen snel in brand’. ‘Kijk maar hij is zwart, hij is al een paar keer in brand gevlogen.’ Andere pareltjes zijn als Tully tegen Marlo begripvol zegt: ‘You’re empty.’ Waarop Marlo zich volledig begrepen voelt, maar Tully bedoelt dat haar borst leeggedronken is.

Heerlijk is ook de bubble waarin haar steenrijke broer leeft. Van hem heeft Marlo de nachtnanny cadeau heeft gekregen. Met een chef die het eten klaarmaakt en een nanny die de kids even fijntjes informeert over de manier waarop er in de bioindustrie met kippen wordt omgegaan. De hond van zijn vrouw heet Prosecco.

Feel good of niet?

Je verwacht een feel good film. Zeker na de komst van Tully werk je daar ook helemaal naartoe. Dan blijkt het toch niet helemaal zo feel good te zijn. En dat is misschien ook juist wel goed. Daarmee valt alles echt op zijn plek en is de film ‘af’. De kleine ergernissen die je eerder hebt, als het allemaal wel heel erg snel lijkt te gaan met het herstel van Juno en een verleidingsscene de flow van herkenbaarheid bruut onderbreekt, verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Voor mij als moeder zat de film vol (soms pijnlijk) herkenbare momenten. Vooral de minder mooie kanten van moederschap worden in volle glorie getoond. Ik kan me voorstellen dat je als niet moeder helemaal geen zin meer hebt om überhaupt aan kids te beginnen. Maar er zijn momenten waarop je de liefde voor haar baby en de groei daarvan door het scherm voelt. Laat je ook als niet moeder vooral niet afschrikken om de film te gaan kijken (en uiteindelijk moeder te worden als je dat wilt en het lukt). Het is een prachtige film met een geweldig actrice.

Tully is nu te zien in de bioscoop.

 

Lees verder