10 jaar twilight
10 jaar twilight

Twilight is 10 jaar oud en nog 1 keer in de bioscoop

De mensheid lijkt een voorliefde te hebben voor foute dingen. Of het nu realityshows zijn zoals Keeping Up With The Kardashians of First Date. Of films natuurlijk. ‘Fout’ entertainment is nu eenmaal fijn. Zeker in tijden van burn-outs en klimaatverandering. 

En als je denkt aan foute films dat hoort Twilight daar natuurlijk ergens tussen de staan. Het verhaal over tienermeisje Bella (Kirsten Stewart) die verliefd wordt op vampier Edward Cullen (Robert Pattinson) is vorig jaar tien geworden. (Voel je je al oud?) Ondanks het feit dat het natuurlijk niet per se een goede film is, is het wel een belangrijke film. Heel veel dingen die we nu voor lief nemen zoals vrouwen in de hoofdrol, fancultuur en natuurlijk…eindeloze tienerboekverfilmingen. Scrol alvast naar beneden als je het nieuwtje onderaan het artikel wilt lezen.

Het Twilight-Effect

 Na het daverende succes van de Twilight films (1,3 biljoen in opbrengst) smaakte dat voor heel veel studio’s naar meer. Er zijn ongelofelijk veel films en series ontstaan vanuit dat succes zonder dat je ze misschien aan Twilight zou linken. Het komt vooral door het nieuwe publiek dat de serie aansprak, namelijk, de ‘Young Adults’ (YA). Tieners tussen de 12 en 18 (en verassend genoeg ook hun moeders). Hierdoor kwam er een vloedgolf aan YA boeken series die verfilmd werden. Denk aan Hunger Games, Divergent en Maze Runner. Helaas zie je tegenwoordig een hele sterke afnamen in het succes van dit soort series. De Divergent serie is geflopt en er zijn een hele reeks films die eigenlijk vervolgen hadden moeten krijgen, die dat nooit hebben gehaald. Zoals Mortal Instruments.

‘Vampier-boom’

Vampierverhalen hebben we natuurlijk al decennia. Maar er ontstond zowaar een bovennatuurlijke renaissance na Twilight. Tiener-vampiers en weerwolven waren opeens terug op televisies. O.a. Teen Wolf (2011) en Vampire Diaries (2009) werden grote successen. Overigens ook weer gebaseerd op een oude tv-serie en een boekenserie. Ook toen was Hollywood niet echt bijzonder origineel.

En natuurlijk waren er voor Twilight al series als Buffy the Vampire Slayer en Supernatural. Maar in die series ging het er vooral om dat vampieren, weerwolven etc. slecht zijn. Twilight heeft de sexappeal weer in lijkbleek en bloedzuigen gestopt. Geen wonder ook dat Teen Wolf en Vampire Diaries vol zat met hormonale tieners en kalverliefdes tussen al het bloed door. Ohja, en laten we True Blood (2008) niet vergeten. Een soort Twilight voor volwassenen. Ook een boekenserie. Er zijn zoveel boeken…

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vrouwen

Je kan het je nu bijna niet voorstellen tussen alle Bella’s, Katniss Everdeen’s en Wonder Woman’s. maar er was een tijd dat films met vrouwen in de hoofdrol echt not-done waren in Hollywood. Als vrouwen dan een hoofdrol speelde, was het in een romantische komedie. En dan nog draaide het om de man. De studio achter de eerste Twilight film verwachte een omzat van 35 miljoen omdat (quote): ‘Meisjes niet echt naar de film gingen.’ Uiteindelijk heeft de film alleen al in Amerika 192,7 miljoen dollar opgeleverd.

Twilight 10 jaar
regisseur Katherine Herwicke, hoofdrolspeler Kirsten Stewart en auteur Stephenie Meyer

Er ging voor studio’s een hele nieuwe wereld open namelijk: vrouwen. Niet alleen de fans, maar Twilight was geregisseerd (Catherine Hardwicke) en geschreven door een vrouw (Melissa Rosenburg en de schrijfster van het boek Stephenie Meyer). En de film draaide natuurlijk om een vrouw. Al moet ik toegeven, het ook vooral om het ‘glitter-lijf’ van Edward Cullen. Maar enfin; vrouwen. Overal vrouwen. Gelukkig hebben we nu de Time’s Up beweging, maar tien jaar geleden hadden we dus Twilight die liet zien dat er een heel nieuw publiek was dat bereid was om geld uit te geven aan films voor én door hen.

De fans

Hordes fans kennen we natuurlijk ook al heel lang. Van The Beatles tot Queen. In de muziek was en is het niet gek om duizenden gillende mensen te horen. Maar wat Twilight zo bijzonder maakte was de zichtbaarheid van de fans. In 2008 waren YouTube, Twitter en grote fora net aan het groeien tot de giganten die we nu kennen. En wie zaten op die websites? Precies…Twihards. De hardcore #teamedward en #teamjacob horde. Winkels begonnen merchandise te verkopen, bij premières stonden tienermeisjes van 11 tot en met moeders van 47. Iedereen was ‘gebeten’ door de hype en je zag het overal op internet.

Nog 1 keertje dan…

Nu is ht dus tien jaar geleden dat Twilight uitkwam. Hoog tijd dus om die fankriebel nog een keertje tevoorschijn te halen. Nu weten we natuurlijk dat het niet de meest kunstzinnige film is. Maar dat maakt niet uit! Voor nostalgie, amusement en toch ook omdat het heel leuk is organiseert FC Hyena een screening van Twilight op 24 januari om 18:45 in hun bioscoop in Amsterdam-Noord. Ik ben er zelf ook om een quiz te hosten en natuurlijk om over de film te kletsen! Dus kom vooral als je nog een keertje Edward wilt zien glinsteren op het witte doek 😉

Voor meer info over het event, klik je hier.

Lees verder