gifkijkt unsane kijktip
gifkijkt unsane kijktip

Unsane: spannend, gruwelijk en rommelig #GiFKIJKT

Regisseur Steven Soderbergh gaf vijf jaar geleden aan dat hij met pensioen wilde. Geen films meer, films deden er namelijk niet meer toe volgens hem. Unsane is ondertussen al zijn tweede film na een heel kort pensioen van slechts een paar jaar. Deze keer heeft Soderbergh een film gemaakt met een relatief laag budget, bijna volledig geschoten met een iPhone. Claire Foy speelt Sawyer Valentini, een jonge vrouw die tegen haar wil wordt vastgehouden in een psychiatrische inrichting. De grote vraag gedurende de film is dan ook: wie is er gek?

gifkijkt unsane kijktip

Opgesloten met je stalker

Het verhaal gaat over Sawyer (Claire Foy), die overal waar ze komt het gezicht van haar stalker David Strine (Joshua Leonard) ziet. Ze gaat langs een instelling voor psychische hulp. Het is duidelijk dat Sawyer alle maatregelen heeft genomen om van David af te komen. Ze is zelfs naar een andere stad verhuisd! Dat daar depressie mee gepaard gaat lijkt niet meer dan logisch. Echter, de arts met Sawyer het gesprek voert ziet haar somberheid als genoeg reden om haar op te nemen. Sawyer tekent een formulier, niet wetende dat dat ervoor zorgt dat ze 24 uur opgesloten zal zitten in de inrichting. En tot overmaat van ramp blijkt iemand van het personeel haar stalker te zijn. Althans, dat claimt Sawyer…

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Sterke start

Soderbergh kaart met deze film een aantal belangrijke thema’s aan. Allereerst het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel. Unsane laat een andere, slechte kant zien van zorgverzekeringen in de VS en hoe makkelijk daarmee gefraudeerd kan worden. Niet door patiënten, maar door instellingen zelf!

Daarnaast laat Soderbergh goed zien wat er kan gebeuren als er niemand naar je luistert. Sawyer maakt dit constant mee in de film. Eerst een arts die niet eens de moeite neemt om naar Sawyer te luisteren. Dan een advocaat die simpelweg ophangt wanneer hem om hulp wordt gevraagd. En natuurlijk de stalker zelf en iedereen in de inrichting die Sawyer laten geloven dat ze gek is. Misschien ga ik een stapje te ver als ik zeg dat de film een feministische boodschap heeft. Maar het feit blijft dat in deze film de mannen niet luisteren naar een vrouw die letterlijk om hulp schreeuwt.

Rommelig einde

Claire Foy speelt haar rol geweldig, en heeft wel echt bewezen dat ze veel meer is dan de koningin in The Crown. Gecombineerd met de snelle editing, vervormende lezen, heel erg veel close-ups en het krappe kader voel je je minstens net zo gevangen als Sawyer zelf. Maar helaas, hoe sterk de eerste helft van de film ook is, is het einde bijzonder rommelig. Het plot vliegt alle kanten op en het geheel wordt er wat ongeloofwaardig van. Maar, alleen al voor de eerste helft is deze onwijs spannende film het wel waard!

Unsane is vanaf donderdag 3 mei te zien in de bioscoop!

Lees verder