Vele Hemels Boven de Zevende
Vele Hemels Boven de Zevende

Vele Hemels Boven de Zevende: schrijnend realistisch #GifKijkt

Reis ver, drink wijn, denk na,

lach hard, duik diep,

kom terug.

Dat is de titelsong van Vele Hemels Boven de Zevende. Een tekst die als een rode draad door de film loopt, uit de pen van Spinvis. Het is ook de tekst die Eva en haar 13-jarige nichtje Lou samen meezingen, compleet met bijpassende gebaren. Een onderonsje tussen een tante en haar nichtje. Gillend van plezier rennen ze over straat. Lou die tegen haar grote tante opkijkt, en Eva die zich graag over haar kleine nichtje ontfermt. Niet alleen haar nichtje trouwens. Eva staat graag voor anderen klaar. Dat is wat ze doet. Dat is wat van haar wordt verwacht. De stabiele factor op wie iedereen kan terugvallen. Totdat die stabiele factor steeds meer aan het wankelen wordt gebracht.

Getormenteerd gezin

Vele Hemels Boven de Zevende gaat over een getormenteerd gezin en diepgewortelde familieproblemen. Een gezin vol “toegedekte ellende” zoals in de film wordt benoemd. Het gaat over iedereen tevreden willen houden, maar vergeten gelukkig te zijn. Over niet communiceren en de daarbij behorende opgekropte gevoelens. Over het dilemma om genoegen te nemen wat je hebt, of continu op zoek zijn naar meer.

Wat ik zo pijnlijk en tegelijkertijd ook zo mooi vind aan dit verhaal, is de herkenbaarheid. Het is schrijnend realistisch. Ik denk dat iedereen zich wel ergens in kan herkennen – wat best wel confronterend is.

Vele Hemels Boven de Zevende

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Griet Op de Beeck

Vele Hemels Boven de Zevende is de langverwachte verfilming van de debuutroman van de Vlaamse Griet Op de Beeck, geproduceerd door Caviar. Zelf heb ik het boek niet gelezen, maar na het zien van de film heb ik ‘m meteen op mijn verlanglijstje gezet.

Van origine is Griet dramaturg, maar na tien jaar gooit ze het roer om. Schrijven, dat is wat ze wilt. In 2013 debuteert ze met Vele Hemels Boven de Zevende met als gevolg een stortvloed aan lovende woorden, vele prijzen en exemplaren die over de toonbank vliegen. Voor de film debuteert ze opnieuw, dit keer als filmscenarist.

Jan Matthys

Ook voor regisseur Jan Matthys is het een eerste keer. Na jaren voornamelijk aan televisieseries te hebben gewerkt is dit zijn eerste lange speelfilm. Naar eigen zeggen wist hij na de eerste vijf bladzijdes al dat hij het boek moést verfilmen. Even later stond hij vol overgave bij Griet op de stoep en smeekte: “Als iemand anders het mag doen dan word ik ziek bij die gedachte.” En zo het geschiedde.

Spinvis

Vele Hemels Boven de Zevende is een eerlijke, ontroerende en pijnlijk herkenbare film die je weet te raken als geen ander. De dromerige muziek van Spinvis, die de gehele soundtrack verzorgd, voert je mee naar de ongemakkelijke situaties die de hoofdpersonen doorstaan.

Cast

Het gezin wordt gevormd door een mix van nieuwkomers en veteranen uit het vak. Zo speelt de redelijk onbekende actrice Brit van Hoof de hoofdrol van Eva, en vedette Viviane de Muynck haar moeder Jeanne.

Maar de mooiste zin uit de film komt misschien toch wel van de jonge getalenteerde Nell Cattrysse in de rol van Lou. Wanneer haar opa Jos haar een levensles wilt leren over het aanvaarden hoe de dingen zijn, antwoordt zij eenvoudig: “De kunst van het leven is volgens mij niet te snel content te zijn met wat je hebt. Want hoe kan het anders ooit beter worden?”

Vele Hemels Boven de Zevende is vanaf 30 november in de Nederlandse bioscopen te zien.

De film is een productie van Caviar, in co-productie met Submarine Film en één (VRT), in samenwerking met Paradiso Filmed Entertainment. 

Lees verder