genomineerden voor beste buitenlandse film
genomineerden voor beste buitenlandse film

Vergeten films: de genomineerden voor ‘beste buitenlandse film’ #Oscars

De meeste aandacht rondom de Oscars gaat over het algemeen naar de genomineerden in de categorie ‘Best Film’. En dat is ook logisch. Het is misschien wel de meest belangrijke prijs van de hele award show. Maar dat kan ook betekenen dat je snel een paar films over het hoofd ziet, die je eigenlijk niet zou mogen missen! Zoals de buitenlandse inzendingen. Met dit jaar helaas geen Nederlandse genomineerde. Maar wel vijf genomineerden die stuk voor stuk het bekijken waard zijn.

A Fantastic Woman (2017, Chili)

Genre: Drama | Regie: Sebastián Lelio| Cast: Daniela Vega, Fransisco Reyes, Luis Gnecco e.a. | IMDb: 7.4, Rotten Tomatoes: 93%

Het leven van Marina, een transgender vrouw, staat plotseling compleet op zijn kop wanneer haar vriend Orlando plotseling komt te overlijden. Maar het overlijden van haar geliefde is pas het begin van alle ellende. De familie van Orlando moet Marina namelijk niet. Niet alleen het grote leeftijdsverschil zit hen dwars, maar vooral het feit dat ze transgender is. Ze achtervolgen haar, bedreigen haar, houden haar weg bij Orlando’s begrafenis en sturen haar het appartement uit waar ze samen woonden. En alsof dat nog niet genoeg is, beginnen ze haar ook te beschuldigen van de dood van haar geliefde partner.

Maar de titel van deze film is niet voor niets gekozen. Marina is een fantastische vrouw. Ze is koppig  en vastberaden. Ze blijft vechten voor haar recht om te rouwen om de man van wie ze heel veel hield. Een prachtige film die het lastige thema van homofobie aankaart. Maar bovenal een portret van een fantastische vrouw die strijdt voor waar ze recht op heeft. En stiekem mijn lievelingsfilm van het lijstje.

The Insult (2017, Libanon)

Genre: Drama, Thriller | Regie: Ziad Doueiri| Cast: Adel Karam, Kamel El Basha, Rita Hayek e.a. | IMDb: 7.9, Rotten Tomatoes: 89%

Een indrukwekkende film met een zeer actueel thema uit Libanon. Tony (een Libanese Christen) en Yasser (een Palestijnse vluchteling) komen door een ongelukje met elkaar in aanraking. Tony maakt zijn balkon schoon, het water lekt van het balkon af op Yasser. Wanneer Yasser met hem wil praten en zelfs een afvoerpijp voor hem aanlegt, slaat Tony die pijp stuk. Yasser scheldt hem vervolgens uit. Deze in eerste instantie niet zo boeiende confrontatie eindigt in een rechtszaak.

Deze film is vooral het bekijken waard door het actuele thema. Het laat op een bijzondere manier zien hoe diepgewortelde haat en trauma’s nauwelijks te overwinnen zijn. Tel daar partijdige media bij op en vervolgens kan een kleine woordenwisseling leiden tot een nationaal conflict.

Bekijk hier de trailer.

Loveless (2017, Rusland)

Genre: Drama | Regie: Ziad Doueiri| Cast: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 94%

Deze film is het beste te omschrijven als ontzettend treurig. Het gaat over een stel, Boris en Zhenya, die in het laatste stadium zitten van een vreselijke scheiding. Ze wonen nog wel samen in Moskou, ook al hebben ze allebei allang nieuwe partners. Ze hebben een zoontje, Alyosha, die de enige reden is dat ze nog steeds contact hebben. Beide ouders willen namelijk niet de voogdij. Ze lijken daarbij compleet te vergeten dat Alyosha alles meekrijgt van hun geruzie en geschreeuw. Hij heeft het idee dat hij de oorzaak is van alles, en ziet zichzelf als een grote last. Uiteindelijk besluit hij weg te lopen van huis, iets waar zijn ouders pas na 2 dagen achter komen.

Verre van een feel good film, maar wel een heel intrigerend, rauw en vooral heel Russisch portret. De trailer vind je hier.

Benieuwd wat voor leuke evenementen er allemaal zijn rondom de Oscars 4 maart? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

In dit artikel vind je een lijstje van de belangrijkste nominaties.

On Body And Soul (2017, Hongarije)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Ildikó Enyedi| Cast: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Zoltán Schneider e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 91%

Liefde in een slachthuis. Lijkt een wat bizarre situatie, en dat is het ook. Endre is de manager van het slachthuis, een man van middelbare leeftijd die niet veel zegt. Dan komt de mooie en heel verlegen Maria daar werken als hygiëne-inspecteur. Langzaam maar zeker worden de twee verliefd op elkaar. Maar dit gebeurt op een bizarre manier: in hun dromen. Ze delen een spirituele connectie die ze in het echte leven niet durven te uiten. Vandaar de slim gekozen titel. De prachtige herten die ze zien in de dromen zijn als het ware de ‘soul’, en de brute werkelijkheid van het slachthuis de ‘body’.

Dit bizarre en soms ook erg ongemakkelijke liefdesverhaal is een aanrader. Het voelt soms alsof je kijkt naar een sprookje: je zweeft van de realiteit naar een droomwereld. En soms weet je even niet meer in welke van de twee je zit.

Bekijk de trailer hier.

The Square (2017, Zweden)

Genre: Drama, Komedie | Regie: Ruben Östlund| Cast: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West e.a. | IMDb: 7.5, Rotten Tomatoes: 82%

Dit is de enige inzending uit het buitenland met een internationaal bekend gezicht: Elisabeth Moss. Deze film kreeg dan ook internationaal heel wat meer aandacht dan de overige films. The Square is een absurdistische komedie die kritiek levert op de (kunst)wereld. Regisseur Östlund doet dat op een briljante manier. De film draait om Christian, een gerespecteerde curator van een groot museum kunstmuseum in Stockholm. Hij gaat aan de slag gaat met een nieuwe expositie, genaamd The Square. Dit moet mensen wijzen op hun verantwoordelijkheid in de samenleving. Echter, ook Christian kan niet altijd die verantwoordelijkheid nemen. Al snel blijkt ook hij maar een mens die fouten kan maken.

De consequenties van acties, en dan vooral de acties van Christian, lijken de rode draad in de film. Heel veel situaties en reacties zijn herkenbaar, wat de film een soort spiegel maakt. Maar de film wordt nooit zwaar. Met een flinke dosis humor weet Östlund ervoor te zorgen dat je alsnog lachend de zaal verlaat.

A Fantastic Woman en Loveless zijn the zien On Demand bij Ziggo. The Square en On Body and Soul draaien nog in een paar filmhuizen in Amsterdam. En The Insult is in ongeveer elk filmhuis momenteel te aanschouwen.

Lees verder