Verrassende winnaars op de Berlinale! #awardtalk
berlinale awardtalk

Verrassende winnaars op de Berlinale! #awardtalk

Van 15 februari tot en met 25 februari stond Berlijn weer in het teken van de Berlinale. Ook deze editie waren er weer veel spraakmakende films te zien. De Berlinale werd geopend met de langverwachte animatiefilm van Wes Anderson, Isle of Dogs. Deze film is in lovende recensies omschreven als ‘sprankelend’, ‘verrukkelijk’ en staat al met een indrukwekkende 96% op Rotten Tomatoes.

Het was een filmfestival met een aantal verrassingen. Veel films waarvan men verwacht had dat ze veel prijzen gingen winnen, kwamen met lege handen terug. De grote winnaar van het festival was de grootste verrassing, namelijk de Gouden Beer voor Beste Film. Wij zetten drie van de grootste winnaars voor je op een rijtje.

De Zilveren Beer Grand Jury Prize

De Zilveren Beer Grand Jury Prize is eigenlijk de tweede plaats in de categorie Beste Film. De Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska won deze prestigieuze prijs voor haar drama Mug (Twarz). Deze film gaat over een jongeman die werkt aan een absurd groot Jezusbeeld, ergens aan de Pools-Duitse grens. Wanneer hij van de steiger afvalt, raakt hij ernstig verminkt. Dit zorgt voor een einde van zijn hardrockcarrière, maar ook het eind van zijn huwelijk.

Szumowska is momenteel een van de meest prominente vrouwelijke filmmaaksters in Polen. Ze won al vele prijzen op internationale filmfestivals.

© Bartosz Mrozowski

De Zilveren Beer voor Beste Regie

Deze prijs was geen grote verrassing. Wes Anderson ontving deze namelijk voor Isle of Dogs. Deze film wordt een must-see voor elke hondenliefhebber. Het speelt zich af in Japan, waar een kattenliefhebbende burgemeester alle honden wegstuurt naar een afgelegen eiland. Ontzettend sneu natuurlijk. Gelukkig komt redding in de vorm van een 12-jarige jongetje wiens hond ook is weggestuurd..

lees verder onder de foto

berlinale awardtalk

De stemmen van de personages in de film worden ingesproken door een arsenaal aan bekende mensen. Bryan Cranston, Bill Murray, Edward Norton, Greta Gerwig, Scarlett Johansson… Ze zitten er allemaal in. Wes Anderson, stop-motion animatie én honden. Dit belooft een heerlijke kinderfilm voor volwassenen te worden.

Meer weten over Wes Anderson? Lees hier het lijstje van onze 6 favoriete films! 

De Gouden Beer voor Beste Film

De allergrootste verrassing was toch wel de grote prijs van de Berlinale, namelijk die voor Beste Film. Deze ging naar de film Touch Me Not van Roemeense filmmaakster Adina Pintilie. Een film waar mensen ontzettend door geraakt werden, of waar mensen vroegtijdig uit wegliepen. Het gaat over Laura, Tomas en Christian. Drie mensen die een emotionele reis maken op zoek naar hun eigen intimiteit en seksualiteit. De film is deels echt, maar ook deels fictie. Daarnaast heeft het een vrij hoog therapeutisch gehalte.

Deze film wekt veel nieuwsgierigheid door alle controversie. Een fijne wegkijker zoals Isle of Dogs is het waarschijnlijk niet. Maar het probeert wel een onderwerp te bespreken wat blijkbaar nog heel veel mensen ongemakkelijk maakt. Misschien dat deze prijs de dialoog kan openen.

Bekijk hier een clip uit Touch Me Not.

Vooralsnog draaien Touch Me Not en Mug nog niet in Nederlandse bioscopen. Isle of Dogs is vanaf 10 mei overal te zien!

Lees verder