Vijf belangrijke films uit de carrière van powerlady Penélope Cruz!

Het komt niet zo heel erg vaak voor dat een niet-Engelstalige actrice zo gigantisch groot wordt in Hollywood. Meestal worden er andere actrices boven jou verkozen, of je bent gedoemd altijd maar de exotische vrouw te spelen. De Spaanse Penélope Cruz had haar voet tussen de deur naar Hollywood toen ze schitterde naast Matt Damon in All The Pretty Horses. Weliswaar waren ook haar eerste internationale rollen met name als exotische verleidster, maar het duurde niet heel lang voor ze zichzelf bewezen had als veel meer dan dat. Sindsdien is ze niet meer weg te denken van het witte doek.

Dit is Girls in Film on Top, met onze top 5 favoriete films met Penélope Cruz!

#1 Jámon, Jámon (1992)

Genre: Komedie, Drama, Romantiek | Regie: Bigas Luna | Cast: Penélope Cruz, Stefania Sandrelli, Anna Galiena e.a. |

penelope cruz

Penélope Cruz begon in 2007 te daten met acteur Javier Bardem. Maar wist je dat Penélope en Javier al in 1992 samen in een film speelden? In Jámon Jámon speelt Penélope de jonge Sylvia, die zwanger wordt van haar vriendje Jose Luis. Hij wil maar al te graag met haar trouwen en voor haar en zijn toekomstige kind zorgen. Tot groot ongenoegen van zijn ouders, die niet willen dat hun zoon omgaat met een vrouw uit een lagere klasse. Penélope was pas 16 toen de film werd gemaakt, maar ondanks haar leeftijd werd ze al snel gebombardeerd tot sekssymbool door een aantal ietwat pikante scènes…

Deze film is helaas niet on demand te zien. Je bestelt hem bij oa bol.com.

#2 Vanilla Sky (2001)

Genre: Fantasy, Romantiek | Regie: Cameron Crowe | Cast: Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz e.a. |

penelope cruz

Na veel verschillende rollen gespeeld te hebben in Spaanse films, werd Penélope opgemerkt in Hollywood. Ze schitterde al naast Matt Damon in All The Pretty Horses, maar werd pas echt bekend toen ze samen met Tom Cruise speelde in Vanilla Sky. In deze film speelt ze een mysterieuze vrouw waarop het personage van Cruise smoorverliefd wordt. Maar niet alleen de personages werden verliefd: Penélope en Tom zijn drie jaar samen geweest na de opnames van Vanilla Sky… Tot grote verbazing van ons bij Girls in Film. Tot een bruiloft is het nooit gekomen.

Deze film bekijk je via Google Play of iTunes.

Wil je meer weten over de carrière van Penélope Cruz? Madelief schreef erover in dit artikel!

#3 Volver (2006)

Genre: Komedie, Misdaad, Drama | Regie: Pedro Almodóvar | Cast: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas e.a. |

penelope cruz

Met de prachtige film Volver van Spaanse meester regisseur Pedro Almodóvar liet Penélope zien dat ze heel veel meer is dan een exotisch sekssymbool. Ze won op Cannes de prijs voor beste actrice voor haar vertolking van de rol van Raimunda, een single moeder die zich staande probeert te houden middenin een familiedrama. Daarnaast ontving ze ook nominaties voor een Oscar, Golden Globe, én een BAFTA! Ze heeft het dan ook niet bij deze ene samenwerking met Pedro Almodóvar gelaten: inmiddels hebben ze al 6 films samen gemaakt en zijn ze ontzettend goede vrienden.

Deze film is helaas niet on demand te zien. Je bestelt hem bij bol.com.

#4 Vicky Cristina Barcelona (2008)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Woody Allen | Cast: Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Javier Bardem e.a. |

penelope cruz

Maar bij Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen was het pas echt raak: Penélope won een Oscar én een BAFTA voor beste vrouwelijke bijrol. De film gaat over twee vriendinnen, gespeeld door Rebecca Hall en Scarlett Johansson, die op vakantie gaan naar Barcelona. De een komt net uit een relatie, de ander wil meer leren over de Catalaanse cultuur. Ze lopen de zeer aantrekkelijke Juan Antonio tegen het lijf, gespeeld door Javier Bardem. Penélope is de vervreemde en mentaal instabiele ex-vrouw van Juan, die plotseling weer in zijn leven verschijnt. In real life was het wel even anders: Pénelope en Javier werden na deze film (eindelijk!) een stelletje en trouwden een paar jaar later.

Deze film is oa te zien bij Pathé Thuis en Videoland.

#5 Loving Pablo (2017)

Genre: Drama, Biografie, Misdaad | Regie: Fernando León de Aranoa | Cast: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard e.a. |

penelope cruz

De meest recente aanwinst in de Nederlandse bioscopen met het Spaanse powerkoppel is Loving Pablo. In dit waargebeurde verhaal speelt Javier Bardem de beruchte drugsbaron Pablo Escobar. Penélope speelt de journaliste Virginia Vallejo, met wie Pablo een affaire had. Maar ons favoriete Spaanse powerkoppel is voorlopig nog niet klaar met hun samenwerkingen. Later dit jaar zal er wéér een film verschijnen met de twee: Todos Lo Saben (ofwel Everybody Knows). Deze film van Iraanse regisseur Asghar Farhadi opende onlangs het Cannes Film Festival, en is in oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Loving Pablo is vanaf 31 mei te zien in de bioscoop.

Foto boven artikel: Penélope in Volver

Lees verder