cannes film festival 2018
cannes film festival 2018

Deze vijf dingen moet je weten van Cannes 2018!

Afgelopen donderdag ging de 71e editie van het Cannes Film Festival van start. Het is een festival vol  glamour, gossip, nieuw talent, oud talent en natuurlijk wat schandaaltjes hier en daar. Deze editie ligt er dan ook bijzonder veel nadruk op de #metoo beweging. Maar niet alleen dat. Ook de grote issues rondom ongelijkheid op de filmfestivals zijn al flink aangekaart. Voor het eerst in de geschiedenis van Cannes bijvoorbeeld bestaat de jury uit meer vrouwen dan mannen, met een vrouw als juryleider (namelijk Cate Blanchett). Het festival gaat nog een aantal dagen door, maar er hebben al een aantal opmerkelijke en bijzondere dingen plaatsgevonden. Dit is onze top vijf van belangrijke gebeurtenissen op Cannes 2018!

#1 De openingsfilm

cannes film festival 2018

Het is een hele eer als jouw film wordt geselecteerd om een filmfestival mee te openen. Dit jaar is het de nieuwe film van Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, genaamd Todos Lo Saben (Everybody Knows). Vorig jaar won Farhadi een Oscar voor zijn film The Salesman. Echter, hij boycotte de Academy Awards omdat Trump niet lang daarvoor een reisverbod had opgelegd aan een aantal landen, waaronder Iran. Maar ook de relatie met zijn eigen land is gecompliceerd. De heftige censuur die daar heerst zorgt ervoor dat Farhadi en andere Iranese filmmakers vaak niet de vrijheid hebben om te doen wat ze willen. Maar met deze film zat hij veilig: het is niet in Iran opgenomen en Spaanstalig. De hoofdrollen worden vertolkt door real-life koppel Penélope Cruz en Javier Bardem.

#2 De comeback van Lars von Trier

Lars von Trier staat er om bekend dat hij niet bang is voor een beetje controversie hier en daar. Zijn films worden vaak als behoorlijk aanstootgevend ervaren, zoals Antichrist (2009). Maar niet alleen dat: ook zegt Von Trier wel eens dingen die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schieten. Zo ook op Cannes 2011. Toen vertelde Von Trier tijdens een persmoment, met een geschokte Kirsten Dunst naast hem, dat hij ‘Hitler wel kon begrijpen’. Hij bedoelde dit niet antisemitisch, voegde hij er wel aan toe. Maar dit kon zijn reputatie natuurlijk niet meer redden, en hij werd verbannen van toekomstige edities van het festival. Tot nu. Zijn nieuwe film The House that Jack Built is een horror over een seriemoordenaar. Er zouden zeker 100 mensen zijn weggelopen bij de première van afgelopen maandag vanwege het geweld jegens vrouwen en kinderen in de film… Dat belooft wat.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#3 Staande ovatie voor Spike Lee’s BlacKkKlansman

Een staande ovatie van maarliefst zes minuten is wat regisseur Spike Lee kreeg tijdens de première van zijn nieuwe film BlacKkKlansman. De film vertelt het waargebeurde verhaal over een undercover African-American detective (John David Washington) en zijn Joodse partner (Adam Driver), die samen de Klu Klux Klan gaan infiltreren in 1979. Het is een duidelijk een statement tegen de huidige president van de Verenigde Staten en hoe hij omgaat met met name de zwarte bevolking van de VS. BlacKkKlansman eindigt zelfs met beeldmateriaal van Donald Trump die de daden van witte, rechtse nationalisten lijkt te vergoelijken. Op een filmfestival waar diversiteit en gelijkheid eindelijk hoog in het vaandel staan is een film als deze natuurlijk erg belangrijk.

#4 Met je blote voeten op de rode loper

Op Cannes 2015 werd een groep vrouwen van middelbare leeftijd geweigerd op de rode loper omdat ze platte schoenen aan hadden. Blijkbaar hanteerde Cannes nog steeds een strikte dresscode: hakken voor dames, anders was je niet welkom op de loper. Dit zorgde voor veel woede bij veel mensen, ook buiten de filmindustrie. Kristen Stewart trok dit jaar op de rode loper voor de première van BlacKkKlansman haar hakken uit, om blootsvoets de trappen op te lopen. Ze heeft er zelf niets over gezegd, dus we weten niet zeker of dit te maken heeft met de absurde dresscode van Cannes… Maar stiekem hopen we natuurlijk dat de stoere Kristen Stewart heel goed wist waar ze mee bezig was toen ze recht voor de fotografen haar stiletto’s uittrok.

Lees verder onder de foto!

#5 Strijd tegen ongelijkheid

Maar er is toch een moment geweest dat waarschijnlijk niet meer overtroffen gaat worden. Afgelopen zondag liepen 82 vrouwen, arm in arm, uit protest samen over de rode loper. Maar waarom 82? Dit is de hoeveelheid films van vrouwelijke regisseurs die daar in première zijn gegaan sinds de start van het Cannes Film Festival in 1946. In diezelfde periode hebben 1688 mannelijke regisseurs hetzelfde gedaan. Met deze actie moet er meer bewustwording worden gecreëerd over de gigantische ongelijkheid in de filmindustrie. Cate Blanchett las een statement voor, waarin zei heel mooi zei:

“Women are not a minority in the world, yet the current state of our industry says otherwise”.

Cannes 2018 is nu al een festival met misschien weinig gossip, maar wel heel erg veel stappen in de richting naar gelijkheid. Wij zijn benieuwd naar wat de komende dagen nog voor ons in petto hebben!

Lees verder