films gebaseerd op boeken
films gebaseerd op boeken

Vijf films waarvan je niet wist dat ze gebaseerd zijn op boeken

Het lijkt steeds meer regel dan uitzondering; boekverfilmingen. Hollywood is dol op het verfilmen van New York Times Bestsellers. Vooral de succesvolle tienerboeken ontkomen niet aan een miljoenenfranchise. Denk maar aan The Hunger Games trilogie gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins. Of de Harry Potter films gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling.

Clueless en Jane Austen

Maar veel vaker nog dan dat populaire boeken verfilmd worden, vinden schrijvers en filmmakers boeken zelf en laten ze een script daarop baseren. Of gebruiken ze het boek alleen een referentie en wordt er een nieuw verhaal omheen gemaak. Wist je bijvoorbeeld dat Clueless gebaseerd is op ‘Emma’ van Jane Austen? Wij niet… Ook van deze vijf films hadden we niet gedacht dat ze op een boek waren gebaseerd.

1. Mean Girls (2004)

Het verhaal voor de legendarische Lindsey Lohan film is geschreven door actrice Tina Fey. Het is echter niet volledig haar eigen werk. Ze gebruikte het non-fictieboek ‘Queen Bees and Wannabes‘ van Rosalinde Wiseman als referentie. In een interview met het Amerikaanse programma Today vertelde ze over haar film. Het was haar eerste grote schrijfproject en ze zou ook nog een show voor NBC schrijven…Die show kennen wij nu als het succesvolle 30 Rock.

Mean Girls is te zien bij Videoland en verkrijgbaar o.a. via bol.com.

2. Forrest Gump (1994)

Het bijzondere verhaal van Forrest Gump werd een ware Oscar hit. Het lanceerde – de al succesvolle carrière – van Tom Hanks naar nieuwe hoogten. Winston Groom bracht ‘Forrest Gump’ uit in 1986. Hij had liever John Goodman in de hoofdrol gezien in de verfilming van zijn boek. Net zoals Forrest groeide Groom op tussen de garnalenboten in Alabama, vocht hij in de Vietnam oorlog, en ging hij naar de University of Alabama. Winston Groom had slechts een enkele opmerking over het succes van de film: ‘Waar waren die mensen toen mijn boek uitkwam?’.

De schrijver ving de unieke stem van Forrest in zijn boek door incorrecte grammatica en spelling te gebruiken. In een interview met Graham Norton vertelt Tom Hanks hoe het unieke ‘Forrest Gump accent’ tot stand kwam in de film.

Forrest Gump is te bestellen via bol.com.

3. Mrs. Doubtfire (1993)

In de jaren zeventig woonde schrijfster Anne Fine om de hoek van een kleine winkel. Je kon er bont en  juwelen kopen. Het was donker en de winkel rook naar katten. De negentig jaar oude eigenaresse, Madame Doubtfire, zat op zonnige dagen voor haar winkeltje. Anne Fine sprak niet met haar, maar ze onthield de naam. Tien jaar later schreef ze het boek dat een Hollywood hit zou worden.

In een interview met de The Independent zegt Fine: ‘De film heeft niets te maken met het boek. Ze kochten de rechten en namen wat ze wilden.’ Robin Williams gaf vorm aan de excentrieke Mrs. Doubtfire. Die, volgens Fine, alleen een naam deelt met de oude vrouw uit haar jongere jaren.

Mrs. Doubtfire bekijk je via iTunes en bestel je oa bij bol.com.

4. Pitch Perfect

Journalist Mickey Rapkin volgde een seizoen lang de wondere wereld van universitaire a capella groepen. Hij bundelde zijn bevindingen in het non-fictie boek ‘Pitch Perfect: The Quest for Collegiate A Capella Glory’ dat in 2009 uitkwam. Datzelfde jaar kwam de succesvolle serie Glee uit. Over een groep middelbare scholieren in een koor. Toeval? Wie weet. Maar de toon in Hollywood was gezet als het gaat om a capella groepen.

Pitch Perfect kwam in 2012 uit en deel drie is inmiddels in productie. Rapkin’s boek scheen een licht op de 1200 a capella groepen op Amerikaanse Universiteiten. Één van de groepen die hij beschreef waren de Tuft University Beezlebubs. Zij waren de inspiratie voor de mannen a capella groep in de Pitch Perfect film. Doen ze je denken aan ‘The Warblers’ uit Glee? Veel jongens uit de groep hebben ook daar een rol gespeeld. Aca-awesome!

Pitch Perfect is te zien via Pathé Thuis, iTunes en is verkrijgbaar via bol.comPitch Perfect 2 is te zien op Netflix.

5. Shrek (2001)

Niet alleen de Disney films zijn gebaseerd op sprookjes. Het in 1990 uitgekomen boek ‘Shrek!’ geschreven door William Steig is de inspiratiebron voor de bekende Dreamworks franchise. In het boek wordt oger Shrek uit het moeras gestuurd door zijn ouders. Hij ontmoet een heks die voorspelt dat hij een draak zal verslaan, een pratende ezel zal ontmoetten die hem naar een prins brengt en verliefd zal worden op een lelijke prinses. Bijna precies als de animatiefilm dus. Shrek komt van een Jiddisch woord שרעק (Shreknwat lelijk/terreur betekent. Wie de film heeft gezien, heeft het nummer ‘I’m a Believer’ van Smash Mouth nog weken later in zijn hoofd. Bij deze dus 😉

Shrek is te zien op Netflix en verkrijgbaar via bol.com.

Afbeelding: Photo by Peter Iovino – © 2012 – Universal Pictures Pitch Perfect

Lees verder