jane the virgin guilty pleasure
jane the virgin guilty pleasure

Vijf redenen waarom Jane the Virgin géén guilty pleasure is!

Het derde seizoen van Jane the Virgin staat sinds 17 april op Netflix. Het gaat over het leven van Jane Gloriana Villanueva, een jonge Venezolaans-Amerikaanse vrouw die gelooft in hard werken en het behouden van haar maagdelijkheid tot aan haar huwelijk. Haar moeder kreeg haar namelijk al op 16-jarige leeftijd en Jane wil niet in haar voetsporen treden. Haar toekomstplannen worden flink in de war geschopt als ze per ongeluk kunstmatig geïnsemineerd wordt en zwanger raakt. Jane moet een belangrijke beslissing maken: gaat ze het kind houden of niet? De serie gaat verder als een wilde achtbaanrit. Zoals de voice-over elke keer zegt:

Just like a telenovela, right?!’.

De telenovela is een televisiegenre dat oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt. Ze zijn daar echt ontzettend populair, maar ook in Spanje, Portugal en in de Spaanstalige gemeenschap in de VS. Herkenbaar aan een telenovela is het hoge dramagehalte, ietwat ongeloofwaardige plottwists, hysterische cliffhangers en bepaalde thema’s die elke keer terugkeren. Denk hierbij aan natuurlijk de liefde, geheugenverlies, belang van familie, leugens, bedrog, en misdaad.

Jane the Virgin speelt heel slim met exact dezelfde thema’s, maar wordt op geen enkel punt lachwekkend of ongeloofwaardig. Telenovela’s zijn wat veel mensen, vooral vrouwen, bestempelen als guilty pleasure. Iets wat even ‘lekker wegkijkt’ en vooral niet te ingewikkeld is. Maar dit is Jane the Virgin juist niet. En ik zal vijf redenen geven waarom.

1. Telenovela tradities

De kijker wordt steeds ingeleid in de aflevering door een voice-over, die het over-the-top genre van de telenovela een beetje toegankelijker maakt. Jane the Virgin werkt op twee verschillende niveaus: enerzijds gaat de serie over telenovela’s en anderzijds lijkt de serie zelf op een telenovela. Jane kijkt bijvoorbeeld maar al te graag met haar moeder en oma naar Spaanse soapseries op televisie. Ook blijkt Jane’s vader Rogelio een heel beroemde telenovela acteur.

Anderzijds zit de serie vol met de telenovela tradities die ik al eerder noemde. Iets waar een televisieserie normaal gesproken ontzettend ongeloofwaardig van wordt. Maar niet in Jane the Virgin. Deze serie is gemaakt met een knipoog naar telenovela’s, maar absoluut niet op een denigrerende manier. Het is eerder een eerbetoon aan een genre wat ongelofelijk populair is bij een groot deel van Spaanstalige gemeenschap in de wereld.

jane the virgin guilty pleasure

2. Diversiteit ten top

En speaking of die Spaanstalige gemeenschap: Jane the Virgin werpt een grote spotlight op de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. De Villanueva vrouwen, Jane, moeder Xiomara en oma Alba, zijn van Venezolaanse afkomst. Ook vader Rogelio, baby daddy Rafael en nog vele anderen zijn in de serie Latijns-Amerikaans. En het mooiste is dat ze overwegend gespeeld worden door acteurs en actrices die echt latino of latina zijn!

Op deze manier introduceert deze serie de kijker op een toegankelijke manier tot de wereld van telenovela’s, maar ook die van Latijns-Amerikaanse cultuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het katholicisme, de taal en de passie. Maar ook aan de moeilijkheden die het met zich meebrengt als je als latino of latina naar de Verenigde Staten komt. Oma Villanueva bijvoorbeeld is een illegale immigrant, wat de nodige stress met zich meebrengt.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

3. Powervrouwen

De drie Villanueva-vrouwen hebben de hoofdrollen: Jane, haar moeder Xiomara en oma Alba. Ze zijn alle drie compleet verschillende personages, die elkaar op een bijzondere manier aanvullen en steunen. Jane houdt van plannen, is doelgericht en houdt niet van verrassingen. Xiomara strijdt voor haar seksuele vrijheid, is niet vies van een feestje en denkt vaak niet goed na over eventuele gevolgen. Alba is een liefdevolle maar streng gelovige katholiek die soms wat krampachtig vasthoudt aan haar eigen normen en waarden. Wat de drie vrouwen delen is hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, en ze steunen elkaar door dik en dun.

jane the virgin guilty pleasure

4. Seks 

De serie heet natuurlijk Jane the Virgin, en legt zeker enige nadruk op het feit dat Jane zichzelf bewaart voor het huwelijk. Ze is deels beïnvloedt door haar vrome oma, die heel veel waarde hecht aan je maagdelijkheid bewaren voor het huwelijk. Maar op geen enkel punt wordt dit ietwat conservatieve standpunt belachelijk gemaakt. Daar tegenover staat de seksuele vrijheid die andere personages wel weer kiezen, zoals de moeder van Jane. Iedereen in de serie bepaalt zelf wanneer, met wie en hoe ze het doen. Maagd zijn of seks hebben: het mag allemaal. Het belangrijkste wat de serie duidelijk wil maken is dat jij daar zelf de baas over bent.

5. Een dikke vette knipoog

In Jane the Virgin is het hele televisiegenre van de telenovela gepersonifieerd in het personage Rogelio de la Vega. Rogelio is de vader van Jane, en een grote telenovela superster. Hij is ontzettend vol van zichzelf en lijkt geen flauw benul te hebben van hoe het echte leven werkt. Het fijne aan zijn personage is dat het even een verademing is zodra andere thema’s te zwaar worden. Op die manier wordt de serie nooit te veel, en kan je af en toe ook eens even helemaal dubbel liggen van het lachen.

Nieuwsgierig geworden? Er staan drie seizoenen op Netflix van Jane the Virgin. Ga er lekker een avond voor zitten en laat je meesleuren in de prachtige wereld van de telenovela, maar dan net even anders.

Lees verder