Vijf redenen waarom je Narcos moet zien.

Zo. Het zit erop. De laatste aflevering van seizoen 2 van Narcos over drugsbaron (= een narco) Pablo op Netflix is weer gezien. Jammer, jammer, jammer. Voordat ik begon met kijken, las ik verhalen dat het seizoen eigenlijk twee afleveringen korter had gemogen. Dat temperde mijn verwachtingen enigszins. Achteraf denk ik dat dit vast verhalen van mannen waren. Die deze serie vast kijken voor de actie en het brute geweld. Want juist in de laatste paar afleveringen is de focus minder op het geweld en meer op Pablo. Waardoor je hem nog beter kennen en het verval dat hij doormaakt als persoon.

LET OP SPOILER!!! Tot het bittere eind. Hij gaat namelijk dood in seizoen 2. Aangezien het verhaal is gebaseerd op het leven van drugsbaron Pablo Escobar en die ook is doodgeschoten in het echt, kun je dat op zich wel verwachten.

Als je Narcos nog niet kent.

Narcos is een Netflix Original serie waarin je de opkomst (vooral seizoen 1) en de ondergang (in seizoen 2 dus) van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar volgt. Centraal staan de manieren waarop hij een imperium bouwt, zijn vijanden ongenadig hard aanpakt (de man is echt wreed!), geld verstopt in akkers, achter muren en in de open haard, ruzie maakt met de overheid en zijn gezin probeert te beschermen. Klinkt niet meteen als de meest aantrekkelijke serie voor vrouwen. Ik houd normaal niet zo van maffiafilms, maar Narcos vond (en vind) ik helemaal fantastisch. En ik zal je uitleggen waarom met 5 redenen:

1 – Je kunt het samen kijken.

Niet per se het belangrijkst. Maar mijn Ernest is nu eenmaal niet echt een seriekijker (in tegenstelling tot ikzelf). Dat betekent dat ik vrij regelmatig met een laptop op schoot zit terwijl hij achteloos wat weg zapt op TV. Het is veel leuker als je samen op de bank kunt zitten en af en toe wat keuvelen over wat je aan het kijken bent. Of iets anders.

2 – Colombia…

Ik snap wel dat veel twintigers na hun afstuderen een lange reis maken en Colombia bezoeken. Je vindt er de meest prachtige landschappen. Glooiende bergen in alle kleuren groen, waar dorpen en steden als het ware overheen gedrapeerd zijn. Steden met smalle straatjes en prachtige, statige oude gebouwen zoals je ze bijvoorbeeld ook in Cuba ziet. Ik wil erheen!

Vergaap je op dit Instagram account.

 

Ciudad Perdida, Colombia🇨🇴 cc: @benicoma

A photo posted by Colombia (@colombia) on

3 – De Spaanse taal. Erotisch as hell!

Don Pablo, zoals hij door zijn knechten en bewonderaars wordt genoemd, is nou niet dat je zegt de meest aantrekkelijke man. Zijn mondhoeken hangen de hele tijd naar beneden. Hij draagt sweaters met het logo van Benetton of een groot anker erop (geen grap).

This costume is to be respected. (1/9) #Narcos

A photo posted by Narcos (@narcos) on

Maar toch. Als deze man begint te praten, krijg je kriebels in je buik. Niet door wat hij zegt, want dat is over het algemeen een bak ellende. Legendarische woorden uit seizoen 1 zijn ‘Plata o plomo’ en in beide seizoen komen de woorden ‘hijo de puta’ zeer regelmatig voor. Maar het klinkt wel heel lekker. Veel lekkerder in elk geval dan ‘geld of lood’ en ‘hoerenjong’ wat deze woorden respectievelijk betekenen. Dat weet Netflix ook. En daarom was Spaanse les door Narcos onderdeel van de campagne bij de lancering van deze serie. Zoals hieronder. ‘Hijo de puta’ dus. Overigens zegt Pablo ook vaak ‘te quero mucho’ wat dan weer ‘ik houd heel veel van je’ betekent. #smelt En dat brengt me bij punt 4.

4 – Wrede familieman

Eigenlijk wilde ik dit artikel de titel ‘Narcos, a love story’ geven. Je kunt je focussen op de verhaallijn van de oorlog tussen de narcos onderling en de narcos en de regering. Dat is er een van roekeloos iedereen die je niet aanstaat afknallen, de meest grote bom die je kunt bedenken midden in Bogota af laten gaan en geld, veel geld. Maar ik zag vooral een verhaallijn van een man die er alles aan doet om zijn gezin veilig te stellen en hen –in zijn optiek- een zo goed mogelijk leven te laten leiden en vooral als gezin bij elkaar te laten zijn. Als hij kan trapt hij een balletje met zijn zoon of speelt met zijn dochtertje in het zwembad. De tederheid waarmee hij met het konijntje van zijn dochter omgaat, geeft aan dat er deep down echt wel iets okay’s in Pablo zat. Of althans in de Pablo van Narcos.

foto: Juan Pablo Gutierrez/NETFLIX
foto: Juan Pablo Gutierrez/NETFLIX

5 – Fictie met werkelijkheid

Een rode draad in de series waar ik eerder over schreef, zoals The Americans, is dat ze toch allemaal een link hebben met de geschiedenis. Zo ook Narcos. In (bijna?) elke aflevering komt oud beeldmateriaal terug. Van nieuwsuitzendingen over de verschrikkelijke aanslagen die de beste man heeft gepleegd, tot politici van toen (zoals de presidenten van Colombia en de VS) die berichten over Pablo en de ‘narcos’. Daardoor grijpt de serie je echt.

Goed. Ik ben fan dus. Mocht je Narcos gezien hebben, ben ik benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het me weten op Facebook. Ben je nog niet begonnen met kijken, dan zou ik zeggen; probeer het een paar afleveringen.

Voor 3.000 dollar elastiekjes

Tot slot nog een feitje over hoe groot –de echte- Pablo Escobar was. Jaarlijks maakte hij een winst van 20 miljard USD. 10% daarvan werd overigens door ratten opgegeten. Dat kwam doordat hij van gekkigheid niet wist waar hij al die cash moest bewaren. Er wordt gezegd dat hij wekelijks voor 3.000 USD aan elastiekjes nodig had om zijn cash te bundelen.

Adios!

Foto bovenaan artikel: Daniel Daza – © Netflix

Lees verder