<i>Vox Lux</i>: soms bizar, ietwat onconventioneel maar vooral intrigerend (***)
Vox Lux

Vox Lux: soms bizar, ietwat onconventioneel maar vooral intrigerend (***)

Een film over deze generatie, dat was wat Brady Corbet (voormalig kindacteur, huidig scenarist/regisseur) wilde maken. Een cynische en kritische reis langs de 21eeeuw: mass-shootings, 9/11, celebritycultuur, en dat verpakt in een popdivasprookje. Maar dan zonder de glamour en mét de schaduwzijde.

Hier komt een verhaal

Vox Lux trapt af met een introductie van Celeste, onze hoofdpersoon, verteld door het herkenbare stemgeluid van Willem Dafoe in een voice-over, en begeleid door homevideobeelden die elkaar achtereen opvolgen. Zijn toon klinkt, net zoals de onheilspellende soundtrack, bijna dreigend, zodat je weet: híer komt een verhaal.

Van slachtoffer naar sterrendom

Celeste is 14 wanneer ze oog in oog staat met de dood tijdens een gewelddadige massaschietpartij op een wat leek doodnormale schooldag. Haar klasgenoten sterven, zij overleeft. Tijdens de herdenking besluit ze te zingen, met haar zus Ellie achter het keyboard, omdat ze haar gevoelens niet onder woorden kan brengen in een speech. Haar talent wordt opgemerkt en voor ze het weet groeit Celeste in nasleep van een Nationale tragedie uit tot een superster.

Vox Lux

Een leven in aktes

Het verhaal van Celeste wordt opgedeeld in aktes en speelt zich af in 1999, 2000-2001 en 2017. Die grote tijdsprong is bijna jammer – ik had wel willen zien hoe Celeste’s leven in die tussentijd was verlopen. In het proloog en de eerste akte zien we Celeste op 14-jarige leeftijd (Raffey Cassidy), in de tweede akte en de finale is ze 31 en inmiddels een wereldwijd beroemd icoon (Natalie Portman), gevormd door de gewelddadige gebeurtenissen in haar leven en de Amerikaanse geschiedenis – met alle gevolgen van dien.

Natalie Portman is dankzij haar spel en stemgebruik nauwelijks herkenbaar, maar ook Raffey Cassidy is volkomen geloofwaardig als breekbaar ogend tienermeisje turned popster. Jude Law speelt de manager en Sia schreef de muziek. Beiden plus Natalie Portman zijn trouwens ook uitvoerend producent van de film.

Zinderend geluidloos

Na afloop volgt er een geluidloze aftiteling, die in contrast staat met de zinderende finale even daarvoor. Terwijl ik naar het doek staar probeer ik in mijn hoofd te verwoorden wat ik van de film vond. Soms bizar en ietwat onconventioneel, maar ik was vooral twee uur lang geïntrigeerd. Eigenlijk zou ik ‘m gewoon wel nog eens willen zien.

Vox Lux ging in première op het filmfestival van Venetië, kreeg daar lovende kritieken en werd genomineerd voor de Gouden Leeuw (Beste Film).

Vanaf 18 april is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.

Lees verder