Mary Queen of Scots
Mary Queen of Scots

Vrouwen aan de macht in Mary Queen of Scots (***)

Wit gepoederde gezichten, strakgetrokken korsetten en vrouwen aan de macht in het nieuwste kostuumdrama dat deze week in de bioscoop verschijnt: Mary Queen of Scots. Gebaseerd op het boek Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart van John Guy en met topactrices Saoirse Ronan en Margot Robbie als leading ladies.

Mary Stuart’s turbulente leven

Het is 1561. Mary Stuart is katholiek opgegroeid in Frankrijk waar ze op haar 16koningin werd, maar keert terug naar haar geboorteland Schotland nu ze op haar 18weduwe is geworden. Haar vader was Koning van Schotland en Mary is, met druk van buitenaf om te hertrouwen, uit op haar rechtmatige plek op de troon. Tot schrik van Koningin Elizabeth I, die op dat moment over zowel Engeland als Schotland regeert. Er ontstaat een rivaliteit die steeds grotere proporties aanneemt, tussen twee onafhankelijke vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld.

Mary Queen of ScotsFierce vrouwen

Van kostuumdrama’s ben ik sowieso wel fan en al helemaal eentje met twee vrouwelijke interessante karakters zoals Mary (Saoirse Ronan) en Elizabeth (Margot Robbie). De film komt tot een hoogtepunt als de twee vrouwen elkaar eindelijk ontmoeten. Een rendez-vous die overigens in werkelijkheid nooit plaats heeft gevonden. Saoirse Ronan is fierce als de gedreven Mary. “Are you afraid? No? Good. Because our swords are not just for show.” (Een rol die trouwens in de eerste instantie gespeeld zou worden door Scarlett Johansson). Opvallend genoeg is het Margot Robbie die dit award season alle acteer-nominaties van deze film in de wacht sleept en Saoirse daar compleet buiten wordt gelaten.

OOK INTERESSANT: 8x de leukste kostuumdramaseries on demand

Mary Queen of ScotsMakers

Mary Queen of Scots is het filmregiedebuut van Josie Rourke. Ze is bekend als (eerste vrouwelijke) artistiek leider van het theaterhuis Donmar Warehouse en regisseert vooral kostuumdrama’s op het toneel. Toen ze gevraagd werd om deze film te regisseren was ze meteen om. Want om het leven van vrouwen in het heden te verbeteren vind zij dat we moeten beginnen met new accounts of historical figures that tell better emotional, historical and political truths about women’s lives.”

Buiten het acteerwerk om zijn ook de shots en kostuums allemaal even prachtig. Het kostuumontwerp lag in handen van Alexandra Byrne, die eerder een Oscar won voor haar werk aan Elizabeth: The Golden Age (2007). Ook hair & make-up designer Jenny Shircore is bekend met Elizabeth, zij won een Oscar voor haar werk aan Elizabeth (1999).

OOK INTERESSANT: recensie The Favourite (****)

Eindoordeel (***)

Hoe hoog is de prijs voor macht? Mary en Elizabeth worstelen met deze vraag in de psychologische obsessie die ze voor elkaar hebben. Een film over twee aan elkaar gewaagde, interessante en strijdvaardige vrouwen die zich staande zien te houden in een mannenwereld.

Mary Queen of Scots is vanaf 17 januari in de bioscoop. Kijk hier de trailer:

Lees verder