go short imagine film festival
go short imagine film festival

Vrouwenpower op het Imagine en Go Short Film Festival!

Op 11 april beginnen er maar liefst twee filmfestivals in Nederland. Het Imagine Film Festival speelt zich elf dagen lang af in het EYE Film Museum in Amsterdam. En het Go Short Film Festival t/m 16 april in Nijmegen. Beide festivals hebben een boeiend filmaanbod. Én, niet geheel onbelangrijk, een belangrijke spotlight gericht op vrouwen voor en achter de schermen.

IMAGINE FILM FESTIVAL

go short imagine film festival

Wat is het Imagine Film Festival?

Al ruim dertig jaar vindt het Image Film Festival plaats in Nederland. Dit festival, zoals de naam al zegt, legt de nadruk op de verbeelding. Via film kan je in nieuwe werelden komen, of  kijken hoe onze toekomst eruit zou kunnen zien. De focus in de selectie van de films ligt dan ook op horror, science fiction en fantasy films. Elf dagen lang staat het EYE Film Museum in Amsterdam in het teken staan van dit festival, met meer dan 50 speelfilms en 35 korte films. Naast het filmprogramma is er ook een groot aanbod aan workshops, introducties van de vertoningen en een interactieve expositie. Onmogelijk om je te vervelen dus op dit grootste fantasy filmfestival van Nederland.

Tickets voor het festival en meer informatie over het programma zijn hier te verkrijgen!

Powervrouwen in de spotlight

Vrouwen hebben de afgelopen tijd flink hun stem laten horen. En film is natuurlijk een geweldig medium om die stemmen een platform te geven. Kick-Ass Women is de titel van een speciaal programma opgesteld door Imagine voor vrouwen voor en achter de schermen. Er zullen negen speelfilms te zien zijn zoals de horrorcomedy Tragedy Girls, wraakfilm Revenge of het duistere sprookje Tigers Are Not Afraid. Ook is er een speciaal shorts-programma en ook een panel onder leiding van Hedwig van Driel. Verschillende gasten zullen hier hun eigen ervaringen delen over de vrouwelijke stem in film. Meer informatie vind je hier.

Must-see openingsfilm

Het festival zal worden geopend met de nieuwe film van Wes Anderson! Het langverwachte Isle of Dogs is te zien op de eerste avond van het festival. Helaas dan alleen op uitnodiging. Gelukkig draait hij ook nog vaker en daar kan je gewoon een kaartje voor kopen.

De film wordt een must-see voor elke hondenliefhebber. Het speelt zich af in Japan, waar een kattenliefhebbende burgemeester alle honden wegstuurt naar een afgelegen eiland. Dit omdat zogenaamd alle honden geïnfecteerd zijn met een besmettelijke ziekte. Gelukkig komt redding in de vorm van een 12-jarige jongetje wiens hond ook is weggestuurd. Hij begint een zoektocht naar zijn verloren maatje Spots, samen met de andere honden op het eiland.

De stemmen van de personages in de film worden ingesproken door een arsenaal aan bekende mensen. Bryan Cranston, Bill Murray, Edward Norton, Greta Gerwig, Scarlett Johansson… Ze zitten er allemaal in. Wes Anderson, stop-motion animatie én honden. Dit belooft een heerlijke kinderfilm voor volwassenen te worden.

Meer weten over Wes Anderson? Lees hier het lijstje van onze 6 favoriete films!

GO SHORT FILM FESTIVAL

imagine go short film festival

Wat is het Go Short Film Festival?

Het Go Short Film Festival is dé place to be als het gaat om korte film in Nederland. Van 11 tot en met 15 april zijn er op verschillende locaties in Nijmegen korte films te zien. Ook zijn er verschillende activiteiten, workshops, een randprogramma en ontmoetingsplekken voor mensen die gek zijn of film of werken in de filmwereld. Een superleuke activiteit is bijvoorbeeld de 360° Virtual Reality bioscoop in de MIR (dit is de grote witte koepel op het festivalterrein).

JUCK

Zaterdagmiddag 14 april zal er een bijzondere actie plaatsvinden in Nijmegen. Een groep mensen bestaande uit filmmakers, actrices, studenten, leden van de lgbtq community en vele andere vrouwen, komen samen om een krachtig statement te maken. Dit doen ze door gezamenlijk een mars te wandelen door het centrum van de stad.

Dit vanwege de documentaire JUCK, die gaat over een vrouwelijke dansgroep. JUCK is Zweeds en betekent ‘stoot’. Hun performance laat ons anders naar het vrouwelijk lichaam kijken. Ze onderzoeken en verruimen begrippen als vrouwelijkheid en gender. Een aantal leden van de groep zal ook aanwezig zijn op het festival, en samen willen ze een oproep doen om anders tegen vrouwelijkheid aan te kijken. Wil je daarbij zijn? Bekijk deze pagina voor meer informatie!

When I Say Vagina…

De documentaire JUCK is onderdeel van het filmblok When I Say Vagina… Dit blok gaat over de vrouw, met verschillende shorts die gaan over het vrouwelijk lichaam, seksuele onderdrukking en pratende vagina’s in de animatie Private Parts. In deze korte film praten geanimeerde geslachtsdelen over seksualiteit, masturbatie en vagina’s. Naast dit filmblok is er op het festival veel aandacht voor vrouwelijke filmmaaksters en sterke vrouwelijke rollen.

Tickets zijn te verkrijgen via www.goshort.nl, of aan de kassa van LUX in Nijmegen.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Foto boven artikel: Go Short film ‘JUCK’

Lees verder