impact van China op Hollywood
impact van China op Hollywood

Waarom China zoveel impact heeft op Hollywood

Je zou het misschien niet denken. Toch is het waar. Niet Hollywood, maar China is de nieuwe grootmacht in de filmindustrie. Niet alleen vanwege hun eigen producties, maar ook vanwege de ‘Box Office’ kracht van het land. China is goed voor bijna de helft van de opbrengsten van de grote Hollywood blockbusters. Het land heeft zelfs een eigen pagina op de gerenommeerde Variety website. Hoe komt dat? En wat betekent dit voor de filmindustrie? In dit artikel leggen we de impact van China op Hollywood uit.

180 miljard dollar

Er gaan helaas steeds minder mensen naar de bioscoop in het westen. Begrijpelijk, want met diensten als Netflix, Hulu en YouTubeRed hoef je niet meer de deur uit.

Charlize Theron & Vin Diesel in the Fast & Furious 8

In China is er sprake van internetcensuur en worden films en series niet beschikbaar gemaakt via streaming. Mensen moeten dus nog ouderwets naar de bioscoop, tot grote vreugde van Hollywood. Er zijn nu zelfs meer bioscoopschermen in China (40,917) dan in Amerika (40,759).

In april werd Fast & Furious 8 – The Fate of the Furious de best verdienende Amerikaanse film in China aller tijden. Met een coole 388 miljoen dollar kaartverkoop versloeg het de Amerikaanse Box Office met een verschil van 173 miljoen. Er wordt verwacht dat China, een markt die nu 180 miljard dollar (!) waard is, dit jaar voor het eerst meer op zal brengen dan Amerika. Met 1,3 miljard inwoners, de censuur tegen diensten als Netflix, de groei in bioscopen én kaartlopende bezoekers, is het de perfecte markt om Hollywood een economische boost te geven.

Extra verhaallijn

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar een film aan moet voldoen om succesvol te zijn in China. Belangrijkst is dat de film vertaald moet kunnen worden naar de Chinese markt. Dat zit hem niet alleen in dialoog, maar ook in zaken als humor en verhaallijn. Films als Fifty Shades Darker worden zelfs geweigerd. Het Chinese publiek moet zich in het verhaal kunnen vinden. Het komt dus wel eens voor dat er extra aandacht wordt besteed aan personages, die in de Westerse versie nauwelijks tot geen rol speelde.

Matt Singer zegt hierover tegen de BBC:

“With China, Iron Man 3 had extra scenes and extra characters who were barely in – or not in at all – the American version. If you saw the film at a movie theatre in China you had this extra subplot that involved Chinese characters.”

In de film Red Dawn werden de slechteriken, eerst afgebeeld als Chinezen, voor de Chinese markt veranderd in Noord-Koreanen. Het gaat dus ver.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Maximaal 34

Er zijn maar vierendertig ‘buitenlandse’ films per jaar in de Chinese bioscopen getoond worden. Verhalen met een duidelijke held, veel actie, grote sterren en romantiek doen het het best in China. Geen wonder dus dat Guardinans of the Galaxy en Pirates of The Caribbean het goed doen. Films in dit genre of een Chinees product, bekende Chinese acteur, of positief verhaallijntje over China hier en daar kunnen we waarschijnlijk steeds vaker verwachten.

Some of the stars of the new @disneypirates movie came to the park for a premiere event! Who's excited to see the new movie? ☠️

A post shared by Shanghai Disneyland (@disneylandshanghai) on

Premières in Shanghai

Dat China belangrijk is weten distributeurs zeker. Er worden steeds vaker ‘Shanghai’ premières gehouden voor grote blockbuster films. Met de komst van Shanghai Disney World Resort in 2016 is ‘the happiest place on Earth’ een hotspot voor film premières. Zo vond de wereldpremière van Pirates of the Carribean 5  onlangs niet plaats in LA maar in Shanghai.

Live streams

Er worden ook speciale persconferenties gehouden met de acteurs die via een live stream in het hele land op tv te zien zijn. Allemaal om het publiek zoveel mogelijk kennis te laten maken met de film. Want dankzij de eerder genoemde internetcensuur kan Chinezen een film niet zomaar even ‘Googlen’ of de trailer op YouTube bekijken. Op zoek naar een leuk interview met je favoriete acteur? Je ben nu niet meer alleen afhankelijk van Engelse en Amerikaanse talkshows. Als je de titel van een blockbuster film en/of acteur met daarachter ‘China’ zoekt vind je al gauw uren aan livestreams en interviews.

Gelukkig hebben wij wel YouTube waar nog veel meer te vinden is over China’s effect op Hollywood. Zo ook dit informatieve filmpje van Vox.

Afbeelding: Ben Kingsley in Iron Man 3 © 2013 – Marvel

Lees verder