popcorn in de bioscoop
popcorn in de bioscoop

Waarom eten we popcorn in de bioscoop?

Het is bijna vanzelfsprekend dat we spontaan in maïs-monsters veranderen op het moment dat de reclames en trailers starten voor het begin van de film. Ook standaard is –ten minste bij mijzelf– dat als de film dan eindelijk begint er in mijn xxl-doos zoute popcorn nog maar een zielig bodempje zit. Maar hoe komt het nou dat popcorn en films zo onlosmakend verbonden zijn?

Lesje geschiedenis

Het ligt voor de hand; de Amerikanen waren de grondleggers van dit verschijnsel. Rond 1850 stond popcorn al in The Dictionary of Americanisms. Overal waar mensen plezier maakten, werd de snack verkocht. Circussen en markten, alleen –gek genoeg– niet in theaters. Het theater was een plek van stand en deze goedkope snack paste niet bij dit milieu. Het was simpelweg ook onhandig. Toen waren de films nog zonder spraak en het verhaal volgen kostte aardig wat concentratie. Als je buurman dan los gaat op een bak knisperende gepofte maïskorrels, word je daar niet heel gelukkig van.

Lekker poppen

De maïskorrels waren zo populair omdat het aan de ene hand voor de verkopers makkelijk, snel en goedkoop was. En aan de andere kant was het publiek blij met de lage prijs. Het amusement dat deze snack met zich meebracht was ‘de kers op de popcorn’. Het poffen van de maïs droeg (en draagt) mee aan de waarde van dit product. Lekker en leuk.

Theaters overstag

De ontwikkeling van film was in het voordeel van de ‘popcornindustrie’ en het begin van het voor ons o-zo bekende plaatje. Aanvankelijk hingen er verschillende bordjes met ‘geen eten en drinken’ in de theaters, maar verkopers van popcorn vestigden zich bij de ingang van het gebouw en hadden lak aan deze regel. De verkoop ging door het dak. Toen De Grote Depressie die begon in 1873 opstak, vonden theatereigenaars de inkomsten van de popcorn toch wél erg interessant en de een na de ander ging overstag. De bioscoop bleef min of meer bestaan met dank aan popcorn.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer achtergrondverhalen.

Popcornmachine een must

De popcornverkopers werden na een tijdje naar binnen gehaald en kregen een vergunning. Toen in de jaren 20 de ‘nickelodeons’ (kleine buurtbioscopen) hun intrede deden, zaten daar standaard popcornmachines in. En alle bioscopen die daarna werden gebouwd, vonden dat ook een heel goed plan. Sindsdien is een popcornmachine een bioscoop-must-have.

Eind zoet al zoet

Het is dus helemaal niet raar dat we gelijk aan popcorn denken als iemand het woord “film” laat vallen. De zoute én zoete popcorn is al meer dan 150 jaar niet meer weg te denken. Het assortiment wordt tegenwoordig zelfs uitgebreid. Je kan het zo gek niet bedenken en ze hebben er een popcornsmaak van gemaakt.

Wist je dat?! Er bestaan in Nederland popcorn-vrije bioscopen. Popcorn wordt hier niet verkocht vanwege de grote troep dat het achterlaat in de zalen. Party-poopers noemen we dat.

Lees verder