Waarom Netflix’ <i>Dynasty</i> stiekem best wel leuk is

Waarom Netflix’ Dynasty stiekem best wel leuk is

Oké, ik geef het gelijk toe: Dynasty is niet per se een hoogstandje kwaliteitstelevisie. Maar, dat betekent niet dat deze Netflix Original remake van de klassieke soapserie niet de moeite waard is.

Jaren tachtig

Dynasty was bijna de gehele jaren tachtig dé primetime hitshow van de Amerikaanse televisie, vol groteske kapsels en overdreven schoudervullingen. Van 1981 tot 1989 kon iedereen smullen van de intriges en vetes van de rijke familie Carrington en rivaliserende familie Colby. En dat zag er zo uit:

Remake

Superstoffig dus; tijd voor een remake! Iets wat overigens niet ongebruikelijk is in televisieland. Steeds vaker worden populaire series uit de tachtiger jaren nieuw leven ingeblazen, zoals Beverly Hills 90210, Melrose Place en Charlie’s Angels.

Verhaal

Dynasty (2017) volgt erfgename Fallon Carrington, die ontevreden is wanneer blijkt dat haar rijke vader Blake zich heeft verloofd Cristal Flores, haar rivale binnen het familiebedrijf. Als wraak sluit ze zich aan bij Jeff Colby, Blake’s aartsvijand. Ondertussen dealt Fallon’s broer Steven met zijn eigen problemen. De boel wordt nog interessanter wanneer Sammy Jo ten tonele verschijnt, Cristal’s neefje en Steven’s scharrel, die Cristal’s verleden dreigt bloot te leggen.

Dynasty

Toen en nu

Dynasty was enorm populair in de jaren tachtig, en is dan ook een product van zijn tijd. Maar problemen uit de 80s zijn op dit moment een stuk minder relevant. Zo was Blake Carrington in de originele versie homofobisch, en lag daarom vaak in de clinch met zijn homoseksuele zoon Steven. In de nieuwe serie is dit totaal geen issue. In plaats daarvan kunnen de twee het vooral niet goed vinden door hun verschillende standpunten op het gebied van milieu (iets wat juist weer heel erg van deze tijd is).

Daarbij was de cast uit de originele serie behoorlijk wit. De nieuwe cast is een stuk meer divers, zowel in afkomst als in seksualiteit. Zo is Cristal latina en Sammy Jo een homoseksuele jongen in plaats van een vrouw (die destijds werd gespeeld door Heather Locklear).

Een ander verschil is dat de huidige serie zich afspeelt in Atlanta, Georgia, terwijl de oude serie gesitueerd was in Denver, Colorado.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Girlpower

Een opvallend gegeven in deze nieuwe Dynasty reboot is de focus op ambitieuze vrouwen. Waar de oude serie vooral draaide om de vetes tussen de families, concentreert het verhaal zich nu voornamelijk op de twee vrouwelijke hoofdpersonages: Fallon Carrington en Cristal Flores. Als ambitieuze sterke vrouwen die de Carrington-business willen runnen zijn de twee behoorlijk aan elkaar gewaagd. 

Dynasty

Gossip Girl en The O.C.

Een andere reden waarom ik benieuwd was naar deze serie is het feit dat hij is ontwikkeld door Josh Schwartz en Stephanie Savage, hetzelfde team dat Gossip Girl (2007-2012) en The O.C. (2003-2007) maakte. En dat waren toch echt wel twee van mijn favoriete series toen ik op de middelbare school zat en hopeloos droomde van een leven vol glitter en glamour zoals in genoemde series.

Cast

Dynasty is wel echt een soapserie te noemen. Er spelen dan ook heel wat bekende soapy gezichten in. Zo wordt Blake Carrington gespeeld door Grant Show (Ryan’s Hope, Melrose Place, Devious Maids) en zijn butler door Alan Dale (Caleb Nichol uit The O.C.).

Andere rollen zijn weggelegd voor Elizabeth Gillies (Victorious), Nathalie Kelley (The Vampire Diaries), James Mackay (Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge) Sam Adegoke (Switched at Birth) Rafael de la Fuente (Empire) en Nick Wechsler (Revenge).

Dynasty

Guilty pleasure

Eerlijk? Ik vermaak me prima met deze Dynasty remake. Spectaculaire familiegeheimen, doortrapte personages en duizelingwekkende plot-twisten – love it! Dynasty is een waardige opvolger van de originele soapklassieker en een heerlijke guilty pleasure om weg te kijken. Zoals de tagline luidt: Vicious, Delicious, Ambitious.

Dynasty is een Netflix Original en dus te zien op Netflix. Elke week verschijnt er een nieuwe aflevering. Check hier de trailer:

Lees verder