nineties series
nineties series

Waarom je deze nineties series als dertiger beter begrijpt dan toen je twintig was.

Als dertiger merk ik dat ik steeds meer nadenk over the big questions. Trouwen of niet trouwen? Kinderen of geen kinderen? Weg uit de stad of blijven? Veel vragen waar ik tot op heden nog geen antwoord op heb. Sinds kort ben ik weer series gaan kijken die ik vroeger toen ik jong was graag keek. Die begonnen in de nineties en doorliepen in de jaren ’00.

Een nostalgisch gevoel komt dan naar boven. Tegelijkertijd kijk ik ook met hele andere ogen naar mijn favoriete series van toen. Want bepaalde situaties zijn oh zo herkenbaar en deal ik met dezelfde issues en grote levensvragen als de hoofdpersonen. Ik heb deze series voor je op een rijtje gezet.

Sex and the City

Als je net als ik richting de 35 gaat, dan is Sex and the City nostalgie. Als twintigjarige keek ik de serie, maar al te graag. Samantha met haar seksverslaving, Charlot de romanticus, de zakelijke Miranda en de iets wat neurotische Carrie. Vier vrouwen en hun hectische liefdeslevens in New York. Als zestienjarige puber was het een soort van quilty pleasure. Zou ik ook zo worden als één van de vier dames uit de serie?

Wat mij opviel is dat ik mij nu nog meer identificeerde met de personages. Ik woon in Amsterdam. Nou ja, het is niet helemaal Manhattan, maar het stadsleven an sich komt overeen. Ik heb een lieve vriend, mijn Mr Big. En voor hem eindigde alle relaties in een fiasco. Het leven van de vier dames en hun liefdesperikelen is voor mij herkenbaar en entertaining.

Onzeker als Carrie

Toen ik vrijgezel was, was ik op zoek naar de ware. Nu dat ik hem heb gevonden, ben ik af en toe net zo onzeker als Carrie. Want is deze liefde forever? Als vrijgezel herken je maar al te goed de one night stands en de frustratie die daar bij komt kijken als een man weer voor de zoveelste keer niet terugbelt. Als je in een relatie zit, is de serie een goede uitvlucht om terug te denken aan je vrijgezellige bestaan. Net als de vier vrouwen uit de serie ben ik nu succesvol. Nou ja, ik heb een baan, een mooi huis en een spaarcentje. En ik kan mij veroorloven om schoenen te kopen wanneer ik wil.

Ik identificeer mij nu veel gemakkelijker met Carrie en haar vriendinnen, dan toen ik vroeger keek en nog niets had opgebouwd in het leven. Deze herkenbaarheid zorgt ervoor dat je opnieuw en met andere ogen geniet van een serie uit het verleden. Sex and the City is dus extra leuk als je de dertig bent gepasseerd en je twintiger jaren achter je hebt gelaten.

Sex and the City kijk je on demand bij Ziggo Movies & Series XL. De films kijk je oa via Pathé Thuis, KPN, Videoland (1) en iTunes.

Ally McBeal

Wie oh wie kent Ally McBeal niet? Ja, waarschijnlijk de jeugd van tegenwoordig. Maar dat terzijde. Nog zo’n fantastische serie die vroeger elke week op televisie werd uitgezonden. De serie draait over de gekke kantoorcultuur van Ally en haar collega’s als advocaten. You either hate her or love her. Maar als je van haar houdt, dan sluit je haar net als ik volledig in je hart.

Ally is voor mij zeker nostalgie. Vroeger sloot ik mij een uur lang op in mijn kamer en genoot ik volop van Ally en haar rariteiten, die te zien waren op mijn tv  met veel te grote achterkant. Nu ik volwassen ben en een flatscreen heb, kan ik nog meer genieten van alle rare trekjes van Ally. Ik heb de hele DVD box thuis in mijn collectie staan en kijk zo nu en dan een aflevering. John met zijn aparte gewoontes, Billy en Georgia die Ally gebruiken om hun huwelijk beter te maken en de geldlustige Richard. Om nog maar niet te spreken van the bitch Nelle Porter.

Lees ook: in deze van je negen lievelingsfilms is vreemdgaan okay

Kantoorhumor

Als je werkt, is dit een verademing om naar te kijken. Zo’n kantoorcultuur is uniek en stiekem wil je dat ook. Collega’s die je vrienden zijn en waar je tot in de late uurtjes mee danst in de lokale kroeg. Dat is toch te gek! In het verleden keek ik naar een stel “malloten” op een werkvloer, zonder er echt bij stil te staan wat het werkende leven nou precies inhoudt. Maar tegenwoordig werk ik zelf al lange tijd en zou ik maar al te graag collega’s willen hebben zoals Ally.

Soms wil je gewoon even wegvluchten in de realiteit van de serie en niet na te hoeven denken over lastige collega’s of deadlines op je werk. Het is een hartverwarmende serie. Alles zit erin. Romantiek, humor en verdriet. Een tijdloze serie, waar je nu nog steeds van kunt genieten. En waarschijnlijk als je net als mij in de dertig bent en werkt…Je hier zelfs nog meer van kunt genieten, dan toen je vroeger keek. Nostalgie op en top.

De serie kun je kopen via bol.com. Helaas is hij niet te zien op Netflix, maar wie weet komt dat nog in de toekomst.

Volg Girls in Film ook op Facebook en Instagram.

Friends

De laatste serie die je opnieuw kunt blijven kijken is natuurlijk: Friends. Deze serie blijft leuk. Als je wat ouder bent, nog meer. Vriendschap is zo belangrijk en zonder vrienden is het leven maar saai. Joey en zijn eetlust, Phoebe en haar trekjes, Ross de rationeel, Rachel de prinses. Chandler en zijn intimiteitsproblemen, Monica en haar obsessie voor schoonmaken. Je gaat van ze houden.

Als je eenmaal begint met de serie, dan ben je hooked. Als dertiger kom je met dezelfde problemen in aanraking als deze hechte vriendengroep. Vind je je baan nog wel leuk? Kinderen ja of nee? Heb ik de ware gevonden of toch niet? De onderwerpen die ter sprake komen in de serie zijn heel herkenbaar. Het stadsleven, elke week je cappuccino halen bij je favoriete koffietentje, vrienden die continu over de vloer komen en familie van je zijn. Het leven als een volwassenen en alle verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.

Vriendschap vergaat nooit

Op dit punt in mijn leven waardeer ik de serie nog meer dan ooit tevoren. Het universele thema “Vriendschap” vergaat nooit. De enorme mobieltjes, de kleding van toen en het kneuterige dat maakt de serie fantastisch om te kijken. De herkenbaarheid van het dagelijks leven laat zien dat iedereen soortgelijke hoogte -en dieptepunten meemaakt tijdens het volwassen worden. Het bingen van Friends zorgt voor een lach op je gezicht waar je weer mee verder kunt. Netflix zendt de hele serie uit, dus dat wordt kijken geblazen.

Dus kijk met een zak popcorn op je schoot gewoon lekker een paar uurtjes één van deze bovenstaande series en GENIET! Deze nostalgische series brengen je even terug naar toen. Als dertiger met meer levenservaring zijn ze nog beter dan toen je twintig was.

Foto boven artikel:  Craig Blankenhorn – © MMIX New Line Productions, Inc.

Lees verder