Star Wars
Star Wars

Waarom Star Wars ook leuk is voor meisjes.

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik enorm fan ben van Star Wars. Het is niet moeilijk daar achter te komen. Met mijn lightsaber oorbellen, uitgebreide collectie Star Wars shirts en sokken. En omdat ik iedere keer als Star Wars wordt benoemd of besproken in een straal van 5 meter om mij heen, ik tussen het gesprek spring als mijn moeder die denkt mij hoort te zeggen dat ik eraan denk op een dag toch kinderen te nemen.

Gek genoeg moet ik vaak uitleggen waarom ik Star Wars leuk vind. Want ik ben toch een meisje, zo eentje die panty’s draagt, d’r haar krult en in bezit is van een baarmoeder? Dat is dan toch best gek? Prima, laat me je dan maar eens uitleggen waarom Star Wars ook leuk is voor meisjes.

Het is een universeel verhaal over herkenbare thema’s

Heldendom, familie, vechten voor je eer en een betere wereld, ontsnappen aan sleur en mee op avontuur – wie droomt er niet van? Je hoeft geen bebaarde en bierbuikdragende kerel te zijn om je mee te laten slepen door Luke Skywalker’s grote avonturen door die galaxy far far away.

Star Wars - Episode 1 © Lucasfilm Ltd. & TM.
Star Wars – Episode 1 © Lucasfilm Ltd. & TM.

Zoveel wijsheid

“Do or do not, there is no try.” – Yoda

“You will find that many of the truths we cling to depend greatly on our own point of view.” – Obi Wan

“Yeah, I’m responsible now, the price you pay for being successful.” — Lando Calrissian

Niets boven een driedubbele filmtrilogie waar je nog wat wijsheid van oppikt, of niet dan?

in Star Wars staan de Jedi centraal. Een soort ridders van deze sci fi wereld, die hun talenten met de Force gebruiken om orde en vrede in de Galaxy te behouden. Bij zo’n nobele baan horen wijze quotes. En die strooien de scripts van Star Wars rijkelijk rond. En mocht je niets met dit soort quotes hebben, dan kun je op z’n minst je eigen wijsheden op zo’n Yoda’s verwoorden. Iedereen zal je direct geloven, wat voor onzin je ook uitkraamt.

Spectaculaire actie- en vechtscenes

Ik word gewoon enorm vrolijk van een goede lightsaber battle. Het is als schermen en ballet in 1. Maar Luke die een paar raketten door die ene net zo handige zwakke plek van de Death Star schiet en dan yi-haa-end weer terug naar de rebellenbasis vliegt. Of Princess Leia die altijd raakt schiet met haar laser blasters… Het doet je geloven dat we allemaal de wereld kunnen redden als we maar echt graag genoeg zouden willen.

Star Wars is ook leuk voor meisjes
Star Wars Episode I – © Lucasfilm Ltd. & TM.

Plenty to go around

Star Wars telt momenteel maar liefst zeven films, met nog een stuk of vijf op de planning (inclusief een Han Solo spin off). Het extended, alternate en canon universe telt honderden boeken. De Clone Wars is in vele seizoenen vastgelegd in een tekenfilmserie. En wie weet komt er nog wel een Star Wars Netflix show. Nu beide zo populair zijn en Disney, de eigenaar van de rechten van Star Wars, een exclusieve deal met de streaming dienst heeft gesloten. Samengevat: als Star Wars fan hoef je je nooit te vervelen of eindeloos te wachten op wat nieuws. Ten opzichte van bijvoorbeeld de tien jaar die we hebben moeten wachten op nieuwe Gilmore Girls afleveringen of een nieuw Harry Potter verhaal.

Dankbaar onderwerp om goed over te lachen

Hoewel ik mijn liefde voor Star Wars heel serieus neem, is het ook een heel prettige saga om flink de draak mee te steken. Van de hilarisch slechte prequels tot de stijve dialogen van George Lucas (‘I hate sand. It gets EVERYWHERE’ is zo’n goede pick-up line, Anakin…), tot de enorme plot holes – er is genoeg aan Star Wars om lekker belachelijk te maken. En dat is zo geniaal. Want je kunt tegelijkertijd enorm van zo’n filmserie houden en het ook tot aan de grond afbranden. Dat is wat ze echte liefde noemen! Hoe dankbaar zijn bijvoorbeeld de parodieën van SNL of Family Guy? Mijn favoriet blijft toch wel het filmpje waarin een jongen zijn vriendin laat uitleggen waar Star Wars nu eigenlijk over gaat zonder het ooit gezien te hebben. Zo hard kunnen lachen om je favoriete films, en er alsnog van blijven genieten, dat is sterk hoor. Dan heb je iets neergezet dat het kijken waard is.

Wacht eens even…

Sara, hoezo zijn dit redenen voor meisjes om Star Wars leuk te vinden? Dit geldt toch voor iedereen, ondanks geslacht? Tja, dat is ook het punt dat ik graag wilde maken. Het is 2016. Ik vind het best gek dat ik altijd maar moet verdedigen dat ik deze films als favoriet heb. Ik vind het niet okee dat het altijd maar vanuit wordt gegaan dat meisjes sci-fi niets vinden. Star Wars is niet alleen maar gemaakt voor jongens. Hoewel de merchandise afdeling hier nog een paar lesjes in mag krijgen.

Ik vind het feit dat er sterke vrouwelijke rollen zoals Princess Leia en Rey erin zitten geen reden voor vrouwen om deze films te kijken. Sterker nog, dat is toch (ook) heel vet en inspirerend voor het mannelijke publiek? Star Wars films zijn universeel, wereldwijd, decennialang geliefd en leuk voor jong en oud, man en vrouw. Als je een lijstje zoekt met redenen als ‘mannen vinden het heet als je grapjes over hun lightsabers maakt’ of ‘Han Solo was zo’n lekker ding’, ben je hier aan het verkeerde adres. Star Wars is epische saga, een geliefde serie van films. Ik raad je van harte aan deze te kijken, ongeacht als welk geslacht jij je identificeert. Girl Power! And May the Force be with All of us.

Alle Star Wars films zijn te zien op Netflix.

Foto bij artikel: Star Wars episode 3 – Lucasfilm Ltd. & TM.

Lees verder