Waarom het stom is dat <i>A Wrinkle in Time</i> niet in de Nederlandse bioscopen komt
A Wrinkle in Time

Waarom het stom is dat A Wrinkle in Time niet in de Nederlandse bioscopen komt

Het was opvallend nieuws en leidde tot grote teleurstelling bij Disney-fans. A Wrinkle in Time, Disney’s nieuwste peperdure productie, krijgt géén Nederlandse en Belgische release.

De film zou oorspronkelijk 4 april uitgebracht worden, maar daar ziet Disney toch vanaf. Wat nou precies de reden hiervoor is is onduidelijk, maar meerdere vingers lijken te wijzen naar de tegenvallende cijfers en recensies in Amerika.

Betoverend avontuur

A Wrinkle in Time is gebaseerd op het gelijknamige boek van Madeleine L’Engle uit 1962. Het verhaal gaat over de 13-jarige Meg Murry die in een groots avontuur belandt wanneer haar vader verdwijnt. Ze moet naar meerdere dimensies en kleurrijke planeten afreizen om haar vader terug te vinden, en krijgt hulp van drie betoverende figuren.

Zelf keken we behoorlijk naar deze film uit. Vooral met deze sterrencast gevuld met namen als Oprah, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Chris Pine en Zach Galifianakis. Maar dat is niet de enige reden.

Baanbrekend

A Wrinkle in Time is geregisseerd door Ava Duvernay (Selma). Dat maakt haar de eerste Afro-Amerikaanse regisseuse dat beschikte over een filmbudget van meer dan 100 miljoen dollar.

“Women directors, we’re not getting people calling us up saying, ‘Hey, let’s talk about this $100 million sci-fi epic.’” – Ava Duvernay (TIME)

Best wel baanbrekend dus. Daar komt nog eens bij dat de film vol zit met ondervertegenwoordigde karakters en een grote diversiteit aan acteurs. Ava Duvernay castte kleurenblind en zocht op verschillende huidskleuren, leeftijden, maten en geloof.

Vrouwelijke iconen

Met name met de drie ‘betoverende karakters’, sterke vrouwelijke rollen, wilde ze een statement maken. “I wasn’t just casting actresses. I was casting for leaders. Icons. Reese is the hottest producer in town. Oprah’s the most prolific, venerable legend of television and an artist and entrepreneur. And Mindy’s one of the few women running a show with her name, about her.”

I can hardly wait for y’all to see it.

A post shared by Oprah (@oprah) on

Fans noemen de film hét diversiteits filmspektakel na Black Panther. “Dit moest de tweede mijlpaal worden in Hollywoods transformatie van #SoWhite en #MeToo tot een vrouwvriendelijk en genderfluïde regenboogbastian,” verwoordt Coen van Zwol in een column in het NRC. Op Twitter eisen mensen een officiële statement van Disney. Er wordt verontwaardigd gezegd dat Tomb Raider met hetzelfde budget in hetzelfde weekend het nog slechter doet en wél wordt uitgebracht.

Petitie

In de hoop A Wrinkle in Time tóch in de Nederlandse en Belgische bioscopen te krijgen is CINE.nl in samenwerking met Women’s March of the Netherlands een petitie gestart. A Wrinkle in Time zal in elk geval komende zomer digitaal te streamen zijn en wordt uitgebracht op DVD.

Lees verder