House of Cards seizoen 5
House of Cards seizoen 5

Waarom we ook zin hebben in House of Cards seizoen 5

Vlak voor de inauguratie van President Trump kondigde Netflix het vijfde seizoen aan van House of Cards. Briljante timing we kunnen niet anders zeggen. In onze redactie zitten nogal wat fans. En ook al vinden we de afleveringen soms wat saai, niet alle seizoenen even goed en zijn we soms afgehaakt. Toch kijken we reikhalzend uit naar House of Cards seizoen 5 dat vanaf 30 mei te zien is. Welke ingrediënten zorgen ervoor dat House of Cards zo succesvol is? Een rondje langs onze redactie levert er vier op. Die ook volop terugkomen in de trailer van het nieuwe seizoen (te zien onderaan dit artikel).

1 – de Underwoods

Laura: “Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met House of Cards. Misschien wel zo toepasselijk als je kijkt naar de relatie tussen Claire en Frank, wat voor mij de belangrijkste reden was om toch te blijven kijken. Die politieke machtsspelletjes zijn regelmatig boeiend, maar op bepaalde momenten vind ik het in de serie wat saai of zo ver gaan dat ik wil afhaken. Mijn fascinatie met de Underwoods heeft me door de seizoenen daarvan weten te weerhouden. Dit power koppel dat continu aan het plotten is om hun macht en positie te versterken, boeit me. Soms maken ze elkaar sterker, soms maken ze elkaar kapot.”

Jill: “Ik houd eigenlijk helemaal niet van politieke series, dus ik was wat huiverig om aan House of Cards te beginnen. Maar ik kwam erachter dat het helemaal niet draait om de machtsverhoudingen tussen de politici, maar die tussen Francis en Claire Underwood. Dát is wat de serie zo interessant maakt. Ze hebben een agreement om samen voor de macht te gaan. En hoewel ze eigenlijk steeds meer tegenover elkaar komen te staan, voel je toch dat hun steun aan de ander onvoorwaardelijk is. Ik kan niet wachten om te zien hoe dit zich verder ontwikkelt in seizoen vijf nu ze niet meer zulke sterke bondgenoten zijn.”

Irene: “Ik vond niet alle seizoenen even goed van House of Cards, omdat de lat meteen al heel erg hoog werd gelegd in seizoen 1. Maar, dat geeft niet, want House of Cards kan bij mij een potje breken omdat Francis en Claire mij enorm boeien omdat ze zo sluw en meedogenloos zijn.”

MV5BOTkyMjMxOTAxNF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzUzOTA0OTE@._V1_SY1000_SX1500_AL_
Foto: David Giesbrecht/Netflix

2 – briljant acteerwerk

Laura: “Het acteerwerk is fantastisch en ondanks dat ik me niet kan identificeren, weten ze me wel te intrigeren. Dus ja, ondanks dat ik meer dan eens op het punt heb gestaan om af te haken, ga ik ook zeker weer aan het volgende seizoen beginnen.”

Nadine: “Kevin Spacey is een van meest interessante acteurs op het gebied van drama en Robin Wright Penn is een absolute force of nature.”

Volg Girls in Film op Facebook. Dan verschijnt het laatste nieuws over House of Cards in je timeline.

3 – het huidige politieke klimaat

Laura: “Het toneel waar deze strijd wordt opgevoerd, staat met de huidige politieke ontwikkelingen zo in het middelpunt van belangstelling dat je ook continu aan de serie wordt herinnerd. En ik vind die machtsspelletjes toch leuker om te volgen als het fictief is.”

Nadine:House of Cards is spannend, intrigerend en een doodeng spel waar je niets van wil weten maar waar je je ook niet van los kan trekken. Na de verkiezingen van de President van Amerika, Trump, zal deze serie nog relevanter worden en angstaanjagend dicht bij de werkelijkheid komen. House of Cards is een modern Shakespeare tragedie met Frank Underwood als de Iago van Othello.”

4 – Claire

Jill: “Ik denk dat iedere vrouw die kijkt stiekem dezelfde wens heeft: Claire for president.”

Irene: “Ik ben altijd weer nieuwsgierig hoe Claire erbij loopt in een nieuw seizoen….”

Foto: David Giesbrecht - © 2015 Netflix
Foto: David Giesbrecht – © 2015 Netflix

De trailer

Op 1 mei werd de trailer vrijgegeven voor seizoen vijf. Duidelijk is dat de belangrijkste verhaallijnen uit seizoen vier voortgezet worden. Tegelijkertijd laat hij veel vraagtekens achter. Nog een kleine maand wachten.

Seizoen 5 van House of Cards is vanaf 30 mei te zien op Netflix.

Lees verder