The Match Factory Girl
The Match Factory Girl

#WIN vrijkaarten voor The Match Factory Girl

De naam Aki Kaurismäki doet vast niet meteen een belletje rinkelen, toch is deze man een begrip in de filmindustrie. Een Finse filmmaker met een typerende melancholische en minimalistische stijl, vergelijkbaar met die van Jim Jarmusch (Paterson, 2016).

Afgelopen jaar won hij voor zijn laatste film The Other Side of Hope de prijs voor beste regie tijdens de Berlinale. Op datzelfde filmfestival kondigde hij, na 18 films, zijn pensioen aan. Een van die films is The Match Factory Girl uit 1990.

The Match Factory Girl

The Match Factory GirlHet verhaal draait om Iris, een verlegen jong meisje, gespeeld door Kati Outinen. Zoals veel van Kaurismäki’s films, is eenzaamheid een belangrijk thema. Iris zit gevangen in een uitzichtloze situatie. Ze woont thuis bij haar dominante moeder en stiefvader en werkt aan de lopende band van een luciferfabriek. Ook in de liefde gebeurt er weinig. Als Iris op een avond in de lokale dansclub een man aan de haak slaat, raakt ze gelijk zwanger. Zij is verliefd, maar hij wilt niets meer van haar weten. Voor Iris is de maat vol en is de tijd aangebroken om wraak te nemen…

3×2 Vrijkaarten

Vanaf 4 januari wordt deze klassieker door Cinemien, volledig digitaal gerestaureerd, opnieuw naar de bioscopen gehaald. Wij mogen 3×2 vrijkaarten weggeven voor deze film.

Dus ben je niet vies van een beetje Finse melancholie met een absurde twist? Hou je van klein, eenvoudig spel en droge humor? Wil je je arthouse filmhorizon verbreden met Finland’s grootste filmmaker? Doe dan mee met onze winactie!

Ps. En denk je nou nog, huh wie is deze man? Cineville maakte een filmpje met Alles Wat Je Moet Weten Over Aki Kaurismäki in 3 minuten.

 

Lees verder