Wonder Woman bewijst dat superheldinnenfilms succesvol kunnen zijn

De film Wonder Woman die vanaf 15 juni in ons land te zien is, breekt records! Vorige week dachten we nog dat het erop of eronder zou zijn voor deze film. Nu blijkt het ‘erover’ te zijn. De film haalde in Amerika al 100,5 miljoen dollar op in haar openingsweekend. Hét record voor een film van een vrouwelijke regisseur.

Na jaren van twijfel, hercastings en wisselingen heeft regisseur Patty Jenkins samen met superheldin Gal Gadot bewezen dat er een markt is voor vrouwen in film. Niet alleen voor de camera, maar ook achter. De film en het succes kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Een terugblik.

Gefaald

Er stond veel op het spel voor Wonder Woman. Door een reeks gefaalde superheldinnenfilms in de jaren 90 en begin 2000 was de druk hoog om te slagen. Catwoman (2004 met in de hoofdrol Halle Berry) en Supergirl (1984 met Helen Slater als superheld) waren de meest succesvolle films in dit genre tot nu toe. En dan mag je succes best tussen aanhalingstekens plaatsen. Ze kregen nauwelijks positieve reviews en haalden beiden nog geen 30 miljoen binnen in de VS. Ter vergelijking; dit was bijna 135 miljoen dollar voor de eerste Superman film. Sinds Catwoman is er dan ook geen nieuwe superhelden film uitgekomen met een vrouw in de hoofdrol.

Helen Slater als Supergirl

‘Geboren’ in 1941

De Wonder Woman film was al jaren in de maak. Het is niet dat Hollywood niet wilde, maar het leek maar niet te lukken. Het personage maakte haar debuut in 1941 in de DC strips. Na een paar gefaalde pogingen om haar naar het witte doek te brengen, kreeg ze in de jaren 70 haar eigen tv show met Lynda Carter in de hoofdrol.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Praatjes maken nog geen film

Rond de jaren 90 werden meerdere -onsuccesvolle- films met (super)heldinnen uitgebracht. Denk aan Barb Wire (1996) met Pamela Anderson en Red Sonja (1985) met Brigitte Nielsen. Op dat moment werd er ook gesproken over een Wonder Woman film. Het bleef echter alleen bij woorden. Tussen de jaren 90 en begin 2000 zijn er meerdere regisseurs geweest die geprobeerd hebben de film te maken. Onder andere Ivan Reitman (Ghostbuster), Josh Whedon (Buffy The Vampire Slayer) en ook huidige regisseuse Patty Jenkins had al eerder een gooi gedaan. Om verschillende redenen lukte het telkens niet (geen geschikte producent, hoofdrolspeler die afhaakt, geen geld etc.).

Vrouwen over vrouwen

Al voordat de opnames begonnen voor Wonder Woman schreef de film geschiedenis. Met een budget van 150 miljoen dollar is de film de duurste film ooit geregisseerd door een vrouw. Over de reis naar het witte doek zei regisseur Patty Jenkins:

‘I think the reason we’ve had a lot of trouble with female superhero films in the past is we haven’t been able to tell our own stories. You don’t get a lot of female writers or directors in Hollywood helming these female lead films so they end up coming from this male gaze-y perspective that doesn’t really do the characters or their stories justice.’

En zelfs het kostuum van Wonder Woman, dat nog seksistisch wordt genoemd vanwege de lengte, is ontworpen door vrouw en Hollywood veteraan Lindy Hemming (The Dark Knight, The Dark Knight Rises). Gal Gadot, voormalig Miss Israel, speelt de hoofdrol in de film. Zij heeft twee jaar in het Israëlische leger gezeten en een lange voorbereiding gehad om een letterlijk krachtige performance neer te zetten. Deze Wonder Woman is alles behalve alleen een lustobject.

Voor iedereen goed

Wonder Woman is onderdeel van de DC franchise. Dat is -voor de niet-superhelden kenner- de ’tegenstander’ van Marvel, de mensen achter blockbusters als The Avengers en Guardians of the Galaxy. De DC films hebben het sinds The Dark Knight Rises (2012) niet goed gedaan. Ook de film waarin Gal Gadot voor het eerst te zien was als Wonder Woman Batman vs Superman (2016) had slechte recensies en een teleurstellende opbrengst. DC leek het niet op te kunnen tegen Marvel, die steeds meer spin-offs geeft aan hun helden. Of Black Widow, het personage van Scarlet Johansson uit The Avengers, haar eigen film krijgt, blijft nog steeds de vraag. Maar nu Wonder Woman in de top 3 beste superhelden films aller tijden staat, lijkt het dan eindelijk tijd voor meer Supergirlpower in de bios! Wij zijn er klaar voor.

Zelf beoordelen? Wonder Woman draait vanaf 15 juni in de bioscoop.

Afbeelding:  Clay Enos – © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment LLC

Lees verder