series gebaseerd op boeken
series gebaseerd op boeken

Zes van de beste series gebaseerd op boeken

Bingewatchen doen we bijna allemaal, maar zijn er ook nog mensen die binge-lezen? In een avondje 13 Reasons Why uitlezen zou nog best lukken. Maar om de hele A Game of Thrones serie uit te lezen ben je toch al gauw een week achter elkaar bezig. Boeken zijn goed te verfilmen, maar met een serie kun je zoveel meer. Vooral als je een complex verhaal hebt, of een boek dat juist te kort is om alle verhalen goed te vertellen. Wij keken naar de beste lopende series die verfilmingen zijn. Nummer drie zou je weleens kunnen verassen.

1. 13 Reasons Why (2017)

Het populaire boek ’13 Reasons Why’ werd uitgebracht in 2007 en geschreven door Jay Asher. In het boek krijgt Clay Jensen zeven cassettebandjes. Op elke zijde vertelt zijn klasgenote Hannah Baker waarom zij zelfmoord heeft gepleegd. In totaal zijn het dertien mensen die haar tot haar keuze hebben gedreven. Op één staat Clay.

In 2011 kocht Universal Studios de rechten en werd Selena Gomez gevraagd voor de hoofdrol. Zes jaar later is de serie de meest bekeken show op Netflix. En is Selena Gomez niet de ster, maar een executive producer samen met haar moeder. Over de serie zei Gomez tegen de Hollywood Reporter: ‘Ik zie mezelf ontzettend veel in Hannah Baker. Zeven jaar geleden al, en nu zelfs nog meer. Hoe ouder ik word, hoe onzekerder, wat raar is.’ Als reden voor het produceren van de show zei ze tegen The New York Times: ‘Ik ging naar de grootste Middelbare School in de wereld – The Disney Channel.’

Het boek van Jay Asher werd geschreven in een tijd waar ‘cyber-bullying’ nog niet bestond. Een ander groot verschil tussen het boek en de serie is het tempo waarin hoofdpersonage Clay de tapes van Hannah Baker luistert. In het boek doet hij dit namelijk in één avond. Wellicht is het daarom dat alle personages in de show zeggen: ‘Ben je nou nog niet klaar?’.

13 Reasons Why is in de maak. De releasedatum is nog niet bekend.

2. The Handmaid’s Tale (2017)

Het gelijknamige boek van Margaret Atwood heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de bekende Booker Prize. Het boek is meerdere keren aangepast voor radio, toneel, televisie en zelfs opera. Ook wordt het boek, dat in 1985 uitkwam, nog steeds gedrukt. In het Nederlands is het verkrijgbaar onder de naam Verhaal van de Dienstmaagd.

In de nabije toekomst neemt een christelijke fundamentalistische organisatie genaamd ‘De zonen van Jacob’ de Verenigde Staten over. Deze overname wordt verteld uit het perspectief van een vrouw die hernoemd is naar ‘Of-Fred’ (gespeeld door Elisabeth Moss) heet. Zij behoort nu tot een klasse van vrouwen (Handmaid’s) wiens enige functie reproduceren is. Ook Alexis Bledel (bekend van Gilmore Girls speelt in de serie).

The Handmaid’s Tale werd onder daverend applaus van recensenten ontvangen. De serie won talloze prijzen, waaronder een Golden Globe en Emmy Award voor beste dramaserie.

The Handmaid’s Tale is te zien op Videoland. Seizoen 2 komt vanaf 26 april online.

LEES OOK: The Handmaid’s Tale – allesbehalve science-fiction, ook in seizoen 2

3. House of Cards (2013-2017)

Deze populaire Netflix serie over de drama in het Witte Huis is minder Amerikaans dan je zou denken. Hij is namelijk gebaseerd op een BBC-serie. Die op zijn beurt weer is gebaseerd op het gelijknamige boek House of Cards van Michael Dobbs. Ook verkrijgbaar in het Nederlands.

Dobbs is een conservatieve Britse politicus en schrijver. Hij werkte onder andere als adviseur voor Margaret Thatcher en was onderdeel van het Britse Hogerhuis. In 1989 werd zijn eerste boek gepubliceerd, gevolgd door To Play The King en The Final Cut. In 1990 werd de trilogie bewerkt tot een mini-serie voor de BBC. Deze kreeg maar liefst 14 BAFTA nominaties.

Netflix kocht de rechten voor House of Cards. De serie is voornamelijk gebaseerd op de politieke intrige uit het eerste boek. De personages zijn hernoemd en de grootste verandering is natuurlijk de setting. Dobbs is een executive producer van de serie. Tijdens de première van de Netflix serie in Londen vertelt hij meer over de reden dat hij boeken is gaan schrijven.

Na een chaotische periode rondom de beschuldigen van seksuele intimidatie jegens Kevin Spacey is de productie weer in volle gang. In dit laatste seizoen draait het allemaal om Claire Underwood (Robin Wright).

House of Cards is te zien op Netflix. Wanneer het laatste seizoen online komt is nog niet bekend.

LEES OOK: 5x Films waarvan je niet wist dat ze zijn gebaseerd op een boek

4. Orange is the New Black (2013-2017)

Als je het nieuws hebt bijgehouden, weet je dat een hacker het nieuwste seizoen van OITNB online heeft gezet. Natuurlijk wachten wij netjes tot hij op Netflix te zien is. In de tussentijd kan je mooi het boek lezen waar de serie op is gebaseerd.

‘Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison’ vertelt de memoires van voormalig gevangene Piper Kerman. Het boek is het serieuze en aangrijpend verhaal van Kerman die door witwassen en drugsmokkel (aangespoord door haar vriendin) een veroordeling van vijftien maanden kreeg. De Netflix serie, die nu vijf seizoenen verder is, is veel breder dan alleen Piper’s verhaal alleen.

Kerman beschrijft haar medegevangenen vooral vanuit haar perspectief als middenklasse burger in een ‘laag-sociale’ gevangenis omgeving. In Orange is the New Black de serie wordt Piper Chapman (gespeeld door Taylor Schilling) al snel op de feiten gewezen dat haar klasse er niets toe doet in de gevangenis. Eenmaal in het oranje, ben je allemaal hetzelfde. In dit interview zitten Schilling en Kerman naast elkaar en bespreken zij de serie.

Orange is the New Black is met vijf seizoenen te zien op Netflix. Een zesde én zevende seizoen is al besteld, maar de releasedatum is onbekend.

5. Nieuwe Buren

De RTL/Videoland-serie Nieuw Buren kent inmiddels drie seizoenen, met een vierde in productie. Voor het eerste seizoen volgde de serie het verhaal van het gelijknamige boek van Saskia Noort dat ik 2006 uit kwam. Voor de daaropvolgende seizoenen zijn er nieuwe originele verhaallijnen geschreven door de scenaristen van de serie.

Eva en haar man Peter verhuizen naar een Vinexwijk in Noord-Holland. Peter en Eva vinden al gauw nieuwe vrienden: overburen Steef en Rebecca. Zij lijken samen met hun zoontje Sem het perfecte gezin. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de echtparen, waarin ze niet alleen lief en leed, maar uiteindelijk ook het bed met elkaar delen.

Nieuwe Buren is met drie seizoenen te zien op Videoland. Het vierde seizoen is in productie. Benieuwd naar kijkjes achter de schermen? Abonneer dan op ons YouTube-kanaal.

6. Game of Thrones (2011-2017)

Voor vele is de Game of Thrones serie van HBO bijna niet weg te denken uit de jaarlijkse routine. George R. R. Martin schreef A Song of Ice and Fire het eerste boek in de ‘A Game of Thrones’ serie, in 1991. Inmiddels zijn er al vijf boeken in de serie. Twee staan nog op de planning. Wanneer deze uitkomen, is zelfs voor de schrijver een raadsel. HBO schrijvers David Benioff en D.B. Weiss kregen de rechten pas toen zij een correcte voorspelling deden over de serie.

Inmiddels is de serie toe aan haar zevende seizoen en verder dus dan de boeken. Martin, Weiss en Benioff schrijven nu samen aan de tv serie. Ondanks dat George R. R. Martin geheimzinnig doet over de komst van de laatste twee boeken uit zijn serie, stond het einde al in 1991 vast. Wat dat is, weten wij in 2018. In deze video vertelt Charles Dance (Tywin Lannister) hoe Weiss en Benioff Game of Thrones kochten van Martin, en verkochten aan HBO.

Game of Thrones is met zeven seizoenen te zien via Ziggo. Voor het achtste en laatste seizoen moeten we nog even geduld hebben. De release zal rond maart/april 2019 zijn.

Afbeelding: Netflix 13 Reasons Why Dylan Minnette als Clay en Katherine Langford als Hannah (2017)

Lees verder