One Night Stand
One Night Stand

Zin in een One Night Stand? #interview

Zes nieuwe One Night Stands zijn vanaf vrijdag 3 november te zien op NPO 3. Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor films? Marnieke Klarus, coördinator One Night Stand, legt uit…

Wat zijn One Night Stands?

Marnieke Klarus

“Dit zijn films van 45 minuten waarmee jonge, talentvolle filmmakers in Nederland zich kunnen presenteren. Voor de editie van dit jaar hebben we 73 inzendingen binnen gekregen. Daarvan zijn er twaalf uitgekozen, die een ontwikkelingsplan mochten schrijven, waarvan vervolgens zes films zijn gemaakt. ONS focust zich op veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers. Naast ervaren producenten zitten er bij de teams ook vaak producenten die nog aan het begin van hun carrière staan. Voor hen is het ook een manier om makers aan zich te verbinden.”

Hoe kom je als maker in aanmerking?

“Komende editie starten we met een iets andere opzet van het project onder een nieuwe titel: Centraal. De locatie, station Rotterdam Centraal, vormt het bindmiddel tussen de zes afleveringen en verhalen. Alle afleveringen, hoe verschillend ook, beginnen en eindigen op het station. Vanaf deze maand kun je via onze website een plan indienen voor de editie die in 2019 in première gaat. Het heeft de voorkeur dit als team te doen: een scriptschrijver, regisseur en producent. Je moet aan een aantal eisen voldoen, zoals een afgeronde filmopleiding hebben en eerder gerealiseerd werk kunnen laten zien. Je dient een synopsis plus een visie van de schrijver en de regisseur in. Half maart maken we bekend welke twaalf projecten bij de eerste selectie zitten.”

Hoe vind je zo’n producent?

“Mijn tip voor beginnende makers is: Kijk op de aftiteling van eerdere One Night Stands of KORT! welke producenten zich affineren met jong talent en daar dus energie in willen steken. Kijk ook goed naar het portfolio van verschillende producenten: Welke films hebben zij geproduceerd en wat past het beste in jouw straatje? En durf zo’n producent ook te benaderen.”

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Waar letten jullie op?

“Actuele thema’s, verhalen van nu. Vaak spreekt uit de projecten een persoonlijke motivatie van de scenarist en regisseur en ook de eigen stijl en stem van de maker zijn belangrijk. De selectiecommissie zoekt naar een balans van verschillende verhalen, zodat je binnen een editie niet alleen maar films hebt die over vluchtelingen gaan of films die seksualiteit als thema hebben.”

Is ONS geen vriendjespolitiek?

“Absoluut niet. De selectievergadering bestaat uit vier mensen, maar achter de schermen lezen heel wat dramaturgen van de omroepen en adviseurs van de fondsen mee. Als er ook maar enige schijn is van een link met iemand binnen de selectieprocedure, wordt het plan niet door deze persoon beoordeeld – we zijn daar heel strikt in.”

Zie je de makers daarna ook echt doorbreken?

“Ja, ik zie vaak dat de makers van One Night Stands doorstromen en zich het jaar erna bijvoorbeeld op een Oversteek (speelfilmtraject voor talent) richten. De One Night Stand is een mooi visitekaartje om jezelf op de kaart te zetten en te laten zien wat je kunt.”

Heb je ook een aanrader?

“Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, omdat ik alle plannen heb gelezen en het traject heb gevolgd. Ik denk dat het zeer terecht is dat George Tobal en Majd Mardo een Gouden Kalf hebben gewonnen voor hun rollen in Jungle, een film die zich afspeelt in het vluchtelingenkamp in Calais. Heel erg actueel en daarom ook een heel belangrijke film. Maar uiteraard raad ik aan om alle films te gaan kijken. Dit zijn de makers van de toekomst, daar kun je de komende weken mooi kennis mee maken.”

Wanneer en waar kunnen we de films zien?

“Alle films zijn op vrijdagavond om 21.20 uur te zien op NPO 3: Limburgia (3 november), Jungle (10 november), Malik (17 november), De Dag Dat Mijn Huis Viel (24 november), Avondland (15 december) en Chimère (22 december).”

Check hier de trailer van Jungle:

Foto boven artikel: still uit Jungle

Lees verder