films als moderne mythe
films als moderne mythe

Zo beïnvloeden films je (romantische) ideaalbeeld.

Sophie van Bree is druk bezig met haar afstudeerfilm De Prins Op Het Grijze Paard. Een persoonlijke zoektocht rondom de vraag “In hoeverre helpt het om aan je romantische verlangens vast te houden?”. Hiervoor deed Sophie onderzoek naar de invloed van films op onze ideaalbeelden. Is de film een medicijn tegen (keuzestress) of zorgt het ervoor dat we een zwaar geromantiseerd beeld hebben van de liefde?

Film als medicijn tegen keuzestress?

Gastblogger: Sophie van Bree

“Can we carry this love that we share? Into this open air!” Hard zingend baan ik – gehuld in mijn kloffie – mijn weg door de kamer. De speakers vol aan, de verwarming op standje vijf en mijn energie naar het hoogste niveau getild. Het is winter en een doodgewone zondag. Maar de animatiefilm Brave brengt mij in heldhaftige sferen.

Het avontuur meebeleven van de held of heldin uit een film is niet alleen maar gericht op vermaak. Het laat de menselijke behoefte zien om te zoeken naar mythes die betekenis en richting geven aan het leven. Zeker als millennial – gevangen in een hedonistische tredmolen waarbij alles uit het leven moet worden gehaald – is het gevoel van stuurloos zijn door de overload aan keuzes niet ondenkbaar.

Brave: Disney/Pixar

En het is een feit: hoe meer opties, hoe hoger de verwachtingen en hoe groter de mogelijke teleurstelling over de gemaakte keuzes. Een nonchalant ‘filmpje pakken’ kan dan zomaar het medicijn zijn tegen het maken van beslissingen.

Mythes in een modern sausje

Van natuurgoden tot dansende elven – vroeger gingen mythes van mond tot mond. Deze verhalen werden in de geschiedenis gebruikt om te dealen met dagelijkse issues, mysterieuze kanten van de wereld te ontrafelen en het vinden van antwoorden op levensvragen van de razende geesten. En zijn dat nu niet ook redenen waarom we films kijken?

Om te ontsnappen aan de alledaagsheid, te kijken naar mogelijkheden of herkenning te vinden in bepaalde problemen en uitdagingen. Een likje sciencefiction hier om levensvragen te beantwoorden en wat horror daar om de sleur van het leven te omzeilen. Wanneer je in de bioscoop zit op vrijdagavond of op de bank met je rechterhand in een zak chips, ben je dus eigenlijk bezig met een wereldwijd en modern ritueel dat je persoonlijke waarheden beïnvloedt.

====

Om De Prins Op Het Grijze Paard te kunnen maken, loopt er een actie op Cinecrowd. Wil jij meer weten over de zoektocht van Sophie en haar romantische ideaalbeeld? Steun haar via deze link.

====

Disney-films als mythe van de 21eeeuw?

Moeten we nu dus Disneyfilms gaan zien als de mythes van de 21eeeuw? En Netflix als de diepgaande ‘mythologieën-verschaffer’? Het klinkt vrij absurd.

Maar wanneer ik nadenk over de heldhaftige gevoelens die bij me opborrelen nadat ik Brave heb gekeken, zit er wel iets in. Zo vind ik het belangrijk om mijn eigen ding te doen, dromen te volgen en regelmatig eigenwijs te zijn. Is dat de reden dat Brave mij bevestigt in dat gevoel van: ‘ik ga lekker alleen maar doen wat ik zelf wil?’ Bevestigt het mijn verlangen om helemaal mijn eigen leven te leven. Maar tegelijkertijd ook mijn valkuil om anderen te pleasen? Pfoe, films kijken zit dieper dan ik dacht….

LEES OOK: ons interview met Sophie.

Van mythes naar liefdesleven

Als we specifiek kijken naar mythes of overtuigingen over de romantische liefde, komen we al snel bij Walt Disney terecht. Hij geloofde dat zijn werk een blijvende impact op kinderen zou hebben. “I think of a child’s mind as a blank book. During the first years of his life, much will be written on the pages. The quantity of that writing will affect his life profoundly,” is zijn bekende quote.

Romantische thema’s als ‘liefde op het eerste gezicht’, een true love’s kiss en het bekende ‘happily ever after’ staan allemaal centraal in veel Disney-films. Vooral de films met prinsessen. “De Disneyfilms zijn tijdloos, klassiek en voor alle meiden en vrouwen”, zoals de Disney Consumer Product website voor het Disney Princess merk zegt. “Als vrouwen opgroeien met Disneyprinsessen, zijn ze geïnspireerd bij hun verhalen, persoonlijkheden en kwaliteiten en geven ze deze liefde voor deze heldinnen weer door hun eigen dochters.’

Cinderella 2015: foto Walt Disney

En laten ideeën over hoe een romantische relatie er uit zou moeten zien, zich zou nou net ontwikkelen in de kindertijd. Wanneer we naar deze films kijken. Onderzoek laat zien dat kinderen en adolescenten die regelmatig romantische content hebben gezien, vaker opgroeien met idealistische visies op lange termijn relaties. Dit kan leiden tot het verlangen om te trouwen op een jonge leeftijd en voor eeuwig bij deze partner te blijven.

Het ‘La La Land-effect’

Naast Disney-films hebben ook romantische komedies veel invloed op onze mythes over de liefde. Er zijn diverse onderzoeken gepubliceerd die duiken in de associatie tussen idealistische overtuigingen over de liefde en het kijken naar romantische content. Zo komt uit onderzoek naar voren dat mensen naar romantische films kijken dat vaak doen om te zien en bevestigd te worden in het feit dat relaties ondanks veel obstakels toch kunnen werken.

Ook houden kijkers van romantische content zich vaker vast aan traditionele rollen in het daten dan mensen die maar weinig romantische films en series kijken. En in vrijwel alle romantische films hebben uitdagingen een negatieve afloop en de idealen een positieve. Dus voor de romantici onder ons is het niet zo gek dat we blijven vasthouden aan idealen als het vinden van de ware, ‘liefde overwint alles’ en ‘liefde op het eerste gezicht.’

Ashton Kutcher en Brittany Murphy in Just Married

Misschien was het kijken van al die romcom’s met onze vriendinnen op de middelbare school toch niet zo’n slim idee? Wie weet hebben quotes als “The second that I saw you, I knew that we could be great together,” (27 Dresses), “I know in my heart, you’re the only one for me,” (Runaway Bride) en “I had the perfect relationship which was ruined by marriage,” (Just Married) meer met ons gedaan dan we denken.

Maar ach, Walt Disney en de romcom’s hebben toch al het nodige werk verricht in het beïnvloeden van mijn overtuigingen. Dus ik kan nog wel één keer La La Land kijken. De lampen aan, het scherm uit. Laat die mythes maar komen…

Foto boven artikel: La La Land – foto: Dale Robinette

Lees verder